Gödör kell a nászhoz

Öszvérrel találkozni hazánkban nem egyszerű. A házi szamár és ló kereszteződéséből származó hibrid faj ritka, mint a fehér holló. Ráadásul igencsak kapós, a kupecek gyorsan adják-cserélik, s mire az ember nyomába ered egy hírnek, az állaton már túladtak. Hónapokig gazdák tucatjait kérdeztem, vásárokon kerestem öszvért, mindhiába. Aztán egy pónit is tenyésztő borsodi riportalanyom, Vajon Ferenc szólt, hogy a szomszédos faluban, Girincsen talált egyet, de csipkedjem magam, mert hamarosan eladják.

Házunk tájaKeresztény Gabriella2006. 09. 29. péntek2006. 09. 29.
Gödör kell a nászhoz

A nyolcéves Matyi valóban létezik, és szép ívben kanyarodott be a takaros ház udvarára, amikor megláttam. Ám gazdájával, Rontó Csabával beszélgetve nem úgy tűnt, hogy a 29 éves, négygyerekes családapa szabadulni szeretne az öszvérjétől.
- Megfordult már a fejemben, hogy eladom, mert a feleségem főállású anya, nekem féléve van állásom a betongyárban, de rengeteget voltam munka nélkül. Amióta építkeztünk, folyton pénzszűkében vagyunk. Matyit nemrég vettem egy közeli faluban. Ma már a család kedvence, a hétvégi fuvarokkal pedig kenyérkeresője lett. Évek óta tartok lovat és szamarat, de ilyen szelíd, szeretnivaló, erős, egészséges, igénytelen és megbízható állatom még nem volt. Csak akkor válnék meg tőle, ha legalább százötvenezer forintot fizetnének érte. A feleségem szerint még akkor sem...
- A lóöszvér állítólag drágább is a szamáröszvérnél, amelynek az anyja szamár. Mi a különbség a kettő között?
- A küllemük és munkabírásuk. Az öszvér mindig az anyjára üt. Az erősebb, nyugodtabb lóöszvér a lóra, a kisebb termetű, virgoncabb szamáröszvér a szamárra. De a fülük és a farkuk majdnem egyforma. A ló és a szamár az életben jóformán sohasem párosodik. Ehhez mindenféle fortély kell. Matyit például úgy "hozták létre", hogy a kancának gödröt ástak, s a szemét bekötve beleállították, hogy a szamárcsődör hozzáférhessen. Kiváló példány lett belőle. Teherbírása akár a lóé, sőt, erősebb, szívósabb is, a szamár meg a nyomába se léphet. Nem izzad, nem fáradékony, nem csökönyös. Nála az ostort csak figyelmeztetésre használom, soha nem ütöttem meg. Egy köbméter sódert is elhúz, ami 17-18 mázsa. A kosztra igénytelen. A lónál kevesebbet, a szamárnál többet eszik, kedvence a cukorrépa. Nem tartom szabad ég alatt, van egy karámja, ahová beállhat.
- A faluban mit szóltak hozzá, hogy öszvért vett?
- Van, aki kinevetett, már a furcsa hangja miatt is, ami sem nem nyerítés, sem nem ordítás. Mások pedig irigykedtek és ajánlatokat tettek, mert öszvérhez jutni nem könnyű. Ezért nem lenne gond eladni sem, pedig megkérik az árát. A szamárnál és egy silányabb lónál mindenképpen drágább.
- Nem fél, hogy ellopják, és netán kolbász lesz belőle?
- Nem ajánlom! Van egy jó kutyánk, de Matyi is jelzi, ha idegenszagot érez. Nagyon vigyázok rá, éjszaka is kijárok hozzá. Se ló-, se szamár-, se öszvérhúst nem ettem soha. Nem lenne szívem levágni őket. Matyit se tudnám kolbásznak elképzelni. Azt inkább, aki őt levágná

Öszvér öszvértől, ha ellik
A két faj jó tulajdonságait egyesítő, akár negyven évig is elélő öszvérek a szamarak és lovak eltérő kromoszómaszáma miatt egymással szaporodásra képtelenek. Egy a millióhoz az esélye annak, hogy öszvérnek öszvér ivadéka lesz. Világszenzáció, ha mégis akad rá példa, mint két éve a himalájai Bhutáni Királyság hegyi falucskájában, ahol egy öszvér öszvértől ellett egészséges kiscsikót. Az állat tehát a kereszteződés meddő "végterméke", s természeti fricska az is, ha egy ló szamártól ellik, mert utána lótól már nem lehet vemhes.

Ezek is érdekelhetnek