Jégverem saját kivitelezésben

Napjainkban az emelkedő energiaárak újra felhívják a figyelmünket arra, hogy jobban élhetnénk a természet adta lehetőségekkel. Régi megfigyelés, hogy a föld alatti vermekben, földpadlójú pincékben tárolt zöldség és gyümölcs sokáig friss marad, ízét és zamatát hosszú ideig megtartja, nem töpped és nem is csírázik ki idő előtt. Ugyanott tovább elállnak a feldolgozott élelmiszerek is - kivéve azok, amelyek az ilyen helyek páradús levegőjében könnyen penészesednek.

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Jégverem saját kivitelezésben

A hagyományos paraszti háztartások hűtőszekrényei a jégvermek voltak. Ezek megújuló energiával működtetett változatai ma is sok helyütt megépíthetők lennének. Azonban figyelembe kell venni, hogy a magas talajvízszintű és szennyezett talajú területek nem alkalmasak jégverem építésére!
A jégvermek azon az elven működnek, hogy a talajban nyolcvan centiméternél mélyebben télen-nyáron kiegyenlített a hőmérséklet. A tél folyamán a - dupla falúra épített - jégvermekbe hordott jég egy teljes évig megtartja a fagypont körüli hőmérsékletet.
Jégvermünk helyét naptól védett helyen kell kijelölni. A vízáteresztő talaj kedvezőbb számára. Kötött talajban drénréteg kialakításával lehet a megolvadt jégből származó vizet elvezetni. Az igényünknek megfelelően egy 1,5-3 méter mély és 2-3 méter széles, hosszirányban nyújtott gödör falát rőzsefonattal vagy téglafallal rögzítjük. Ezután 20-30 centiméterrel beljebb még egy falat húzunk. A két fal közé tesszük az apróra tört, majd locsolással tömbbé fagyasztott jeget.
A verem alját úgy alakítjuk ki, hogy 10 százalékos lejtése legyen a közepe felé. Erre 30 centiméter vastagságban nagy szemű kavicsot terítünk a víz elvezetéséhez. A jobb hűtőhatás érdekében erre is tehetünk télvíz idején apróra tört, majd tömbbé fagyasztott jeget. Ezt vastagon takarjuk le szalmával, hogy hosszabb ideig megtartsa hőmérsékletét. Legjobb, ha felszedhető padlórácsot helyezünk rá. A rácsra építhetjük vagy a falra rögzíthetjük a különböző magasságú polcokat, amelyeken a terményeket tárolhatjuk.
Kertépítészeti elemekként a jégvermek jól beilleszthetők a természetes kertek hangulatába. A jégvermek fölé magas tetőt építenek, amelyet több rétegben náddal vagy más, jól levegőző anyaggal takarnak. Nagyon szép és jó a hőszigetelése, ha a jégverem tetejét gyepszőnyeg borítja. A hőmérséklet jobb megtartása érdekében a verem kijárata kettős, szűk nyílású, és északra tájolt.
Mivel a vermekben tárolt élelmiszerek közvetve érintkeznek a talajjal, nagyon fontos, hogy a közelében ne használjanak semmilyen mérgező anyagot vagy vegyszert, és ne juthasson oda szerves hulladék sem! A komposzt helyét is ajánlott a veremtől minél távolabb elhelyezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek