Kóbor biobor a hordóból

Mámoros állapotban hagytam el a Magyar Borok Házát, miután volt szerencsém végigkóstolni azokat a hazai bioborokat, amelyek a hetedik országos versenyen érmeket szereztek. A "szokásos" másnapi fejfájás nyomait nem fedeztem fel, bár tizenkét mintát "kellett" megízlelnem, és nem volt szívem egyiket sem kiönteni. Poharazgatás közben pillanatok alatt kiderült, hogy az ilyen boroknak nem kell lázasan piacot keresni, viszik, mint a cukrot, pedig több mint kétszer drágábbak a hagyományos nedűknél. Ez az oka annak, hogy egyes termelők nem tudtak benevezni a versenyre: termésük elfogyott az utolsó cseppig.

Házunk tájaPethes József2006. 09. 29. péntek2006. 09. 29.
Kóbor biobor a hordóból

Egyre többen követik ezt a termelési módot, már nagy borászatok is kezdenek átállni rá. Napjainkban ötvennél több gazda, vállalkozás foglalkozik ellenőrzötten bioszőlő termesztésével, többségük bort is készít belőle, tudtam meg Szőke Lajostól, a Kecskeméti Főiskola tanszékvezető tanárától. Majdnem mindegyik fajta alkalmas az ökológiai termelésre, azonban általában az olyan betegségnek ellenálló, hazai szőlőket részesítik előnyben, mint például a Zalagyöngye, a Bianca, a Pölöskei muskotály és a Medina. Persze minden fajtához a neki optimális tőkeformát kell kialakítani, hogy a növény-egészségügyi problémák kezelhetők legyenek.
A legtöbb gondot a gombabetegségek okozzák, melyek megelőzhetők a biotermelésben is alkalmazható réz- és kéntartalmú szerekkel, mondta Roszik Péter, a Biokontoll Hungaria Kht. ügyvezetője. A rovarkártevők ellen pedig azok természetes ellenségeit kell bevetni. Műtrágyázni nem szabad, ehelyett szerves- és zöldtrágyát kell bedolgozni a földbe. Sokan pillangós növényeket vetnek a sorok közé, mert azok megkötik a levegő nitrogénjét. Sokkal több kézi munkát igényel a bioszőlő a hajtásválogatástól a csonkolásig, a kapálásig, hiszen a vegyszeres gyomirtás is tilos. Tulajdonképpen ezért is drágább a belőle készült bor.
A borkészítés is szigorúan ellenőrzött: cukrot nem szabad beletenni, korlátozták a kén mennyiségét, és csak természetes alapanyagú derítőszerek jöhetnek szóba. Ehhez persze 20-24 cukorfokos must is kell, avat be a titkokba Korom Péter, akinek ezüstérmes Cserszegi fűszeresét és aranyérmes Chardonnay-ját akár mindennap el tudnám képzelni az asztalomon. A kesztölci borosgazda sikere mögött nagyon sok küzdelem rejtőzik, hiszen két és fél hektáros ültetvényét feszült odafigyeléssel tudja megmenteni a betegségektől. Elvarázsolta a kóstolókat Dobosi Dániel ezüstérmes Otonel muskotálya és aranyérmes Cabernet sauvignon-ja is. Ő a Balatonhoz közeli Szentantalfán gazdálkodik, így az idegenforgalom miatt nincs gondja az értékesítéssel. Élvezet volt megkóstolni Bodor László ezüstérmes Cabernet sauvignon-ját is. Gazdája egy csongrád-bokrosi fiatalember, aki a főiskola elvégzése után, öt évvel ezelőtt kezdett bioszőlőt termelni. A homoktalajon keserves volt a kezdés, három évben a fagy, egyszer pedig a jégverés okozott nagy károkat. Ennek ellenére kitart, bár még nincs saját feldolgozója. Nagyon finom volt Filus János ezüstérmes Bianca bora is. A kaskantyúi biogazda meglepetést is tartogatott a borkóstolás végére. Elhozta és természetesen töltött is mindenkinek új termékeiből, a bioszőlőből készült ivóléből, a must-almalé, illetve a must-almalé-sárgarépalé gyümölcslevekből, amelyeket már több kórházban alkalmaznak terápiaként különféle betegségek gyógyítására.
A találkozón döbbentem rá, hogy valójában a hatvanas évek elejéig csak bioszőlőt szüreteltünk. És erős a gyanúm, hogy az ilyen szőlő termőterülete jóval nagyobb az ellenőrzött hat-hétszáz hektárnál. Biobort mostanában is nagyon sokan termelnek, ha azon a pár száz négyszögölön betartják az alapvető követelményeket. Ők még nyugodtabban koccinthatnak e szóval: "Egészségünkre!"

Ezek is érdekelhetnek