Kutyaposta

Hírek. Szomorúak, fájdalmasak, felháborítóak - olyanok, mint maga az élet?

Házunk tájaSzücs Gábor2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Kutyaposta

Egy kazári férfi a napokban felkereste édesanyját Kazár-Székvölgypusztán, ám a látogatásból családi veszekedés robbant ki. A vita hevében a férfi elkezdte fojtogatni öccse kölyökkutyáját, majd az állat fejét erősen a padlóba verte, majd a kis állat tetemét a ház melletti vizesárokba dobta. A Salgótarjáni Rendőrkapitányság állatkínzás vétségének gyanúja miatt indított ellene eljárást.
Csanyteleken is tobzódnak a kutyakínzók. Egy (vagy több) csanyteleki illetőségű ember gépkocsija után kötve húztott végig egy szerencsétlen állatot a település belterületén. Ez a megkínzott négylábú nem pusztult el, de a szörnyű utazás következményeként valamennyi végtagján és a testén horzsolásos, nyílt sebek tátonganak, körmei leszakadtak. Életét valószínűleg csak az eseményről értesült állatvédőknek köszönheti. Az orvos ellátta a sérüléseket, a rendőrség pedig állatkínzás miatt megindította a nyomozást.
És továbbra is ölnek a vadászó kutyagyilkosok! Az egyik tévéhíradóban volt látható a minap az az agyonlőtt vadászkutya, akit saját gazdája (?) végzett ki, mert szerinte a vizsla nem volt jó vadász. A kiérkezett rendőröknek pedig azzal okozott fejtörést, hogy ő bizony cseppet sem kínozta a kutyáját, hiszen egyetlen, jól sikerült lövéssel végezte ki, vagyis egy pillanatig sem okozott fájdalmat - mondta. Mire a rendőrök megnyugodva eltávoztak.
Az ellen a vadász ellen pedig csak rongálás miatt indult eljárás, aki Miskolc közelében, közvetlen közelről lelőtt három fiatal - két kilenc hónapos és egy hét hónapos - kutyát. A férfi ellen a kutyák gazdája tett feljelentést. A kutyatulajdonos már csak az állatok élettelen tetemét találta meg, pedig szerinte a kutyák csak tíz percet szaladgáltak a kapun kívül. Úgy tűnik, ebben az ügyben még csak rongálást sem állapítanak meg a hatóságok, ugyanis - mivel tanú nem volt - a vadász szerint ő "csak" kóborló, vadakat űző kutyákat tett ártalmatlanná... Hogy valami azért mégsem kerek a történetben, azt jelzi, hogy a vadász az agyonlőtt kölyökkutyák tetemeit igyekezett volna a közeli vadászterületre vonszolni, ám ebben a kiérkező rendőrök és az állatorvos, akiket az ebek tulajdonosa értesített, megakadályozták. Vagyis megy a vita, hol voltak éppen a kutyák a lövés pillanatában, járt-e arra vad, és így tovább.
Baján pedig - honnan máshonnan? - lakásának ablakából kilőve pusztított el egy kutyát egy hivatásos vadász. A tragikus történet azért is érthetetlen, mert a lövés előtt sem szóváltás, sem figyelmeztetés nem hangzott el, ráadásul az agyonlőtt kutya egy csaucsau volt, márpedig ez a fajta még csak nem is ugat. A helyszínre érkező rendőrök órákon belül elfogták a hős vadászt, aki először elfutott előlük és tagadta tettét. (E történet vége sem kevésbé tragikus: a vadász a vádemelés és a várható börtönbüntetés előtt - saját magát is agyonlőtte...)
Mielőtt kedves rendőreink végképp összegabalyodnának, mi a rongálás és mi a kínzás - merthogy ezek szerint nemcsak a kínzásba, hanem a rongálásba is bele tudnak ám pusztulni a kutyák! -, a Kutyapostás idemásolja nekik a büntető törvénykönyv megfelelő passzusát. (Érdemes néha nemcsak észnél lenni, de ha ez nem megy, akkor legalább a jogszabályt olvasgatni.) Vagyis: "Vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő az, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza."

Ezek is érdekelhetnek