Egerszólát aranya

Sajátos módon kezdődött az egerszóláti olaszrizling bor karrierje: először az 1966-os pártkongresszus küldötteinek szolgálták fel, s elsöprő sikert aratott. Aztán a kedvelt nedűt egyre alsóbb polcokra sorolták, mert az egri borgazdaság a mennyiségre, nem a minőségre ügyelt.

Házunk tájaCsászár Jenő2006. 10. 13. péntek2006. 10. 13.
Egerszólát aranya

Néhány éve azonban elkezdődött a bor reneszánsza - tudtam meg Fejes Sándor hegybírótól, aki a borfesztivál házigazdája volt nemrégiben. Olyanynyira népszerűvé lett ez a nedű, hogy a helyi borlovagrend hírességekkel bővült: idén Bodrogi Gyulát is lovaggá ütötték a Nemzeti Színház társulatának másik színművésze, Csankó Zoltán mellett.
Egerszólát napos domboldalain - ahol negyven hektáron termelik e jellegzetes magyar fajtát - mára jó nevű borászok vásároltak ültetvényt. A neves pincészetekből kikerül egy-egy szép egerszóláti olaszrizling is. A tavalyi Pannon bormustra csúcsbora lett például egy 2003-as évjáratú, amely a St. Andrea szőlőbirtokon készült.
- Érzelmileg kötődünk a Kárpát-medence fajtáihoz, melyek közvetítik a termőhelyre jellemző ízt - vallja be Lőrincz György, a St. Andrea tulajdonosa. Egyre többen gondolják úgy, hogy elég volt a világfajtákból, és olyan nedűt kell készíteni, amilyen nincs még egy. Az egri borvidéken azonban a vörösek uralkodnak, csak lassacskán kezdik megbecsülni a fehér szőlővel bíbelődő termelőket.
Az egyik szóláti családi gazdálkodó, Nagy Sándor szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis a 2005-ös év borászának, Vincze Bélának adja el szőlőjét. Igaz, a gazdának önmérsékletet kell gyakorolnia, hektáronként csak ötven-hatvan mázsát szüretelhet, másképp nem garantálhatná a jó minőséget. A gondosan termelt fürtökért viszont megbízható, jó fizetség jár, s ez nagy szó akkor, amikor a környéken sok család csak két-három év múlva kapja meg a termés ellenértékét, ha egyáltalán megkapja.
- Az egri hegyközségben most azon törik a fejüket, hogyan garantálhatnák a gazdák biztonságát - mondta Gál Lajos, aki borászként és a szőlészeti kutatóintézet igazgatójaként vett részt a fesztiválon. Szerinte jó lenne, ha a bor készítője csak azután kapná meg a származási bizonyítványt, hogy már kifizette a termelőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek