Novemberben cikóriát

Piacokon, nagyobb áruházakban a téli zöldségkínálat egyik színfoltja a cikória. Ez az egyik legrégebbi gyógy- és zöldségnövény, már az ókori rómaiak és görögök is szívesen fogyasztották.

Házunk tájaPethes József2006. 11. 10. péntek2006. 11. 10.
Novemberben cikóriát

Őse a nálunk vadon előforduló mezei katáng, amely szintén gyógynövény. A cikória gyökeréből készítik a pótkávét, de napjainkban egyre divatosabb a leveléért, hajtásáért termesztett salátacikória. Kedvező étrendi hatása, alacsony energia- és magas ásványianyag-tartalma miatt a reformtáplálkozás része, főleg a nyugat-európai országokban kedvelt. A kétéves növény termesztése két részből áll: először a gyökeret nevelik fel, majd felszedik, és novembertől elkezdik hajtatni üvegházban vagy fóliasátorban, sőt lakásban is. A gyökereket elültetik, és talajjal vagy sötét fóliával takarják, mert a hajtatáshoz sötétség kell. Fontos a 17-21 Celsius-fokos levegőhőmérséklet, a rendszeres öntözés - és három hét múlva már szedhető is a friss cikória.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek