Szigorúan ellenőrzött tömés

Jellegzetesen magyar specialitás a libatömés. Ezt a tevékenységet sem az Európai Tanács állatvédelmi egyezményei, sem az unió jogszabályai nem tárgyalják, a magyar jogszabályok azonban igen. Egy új rendelkezés szerint, elsősorban járványvédelmi szempontok miatt, állatlétszámtól függetlenül a vízi szárnyast tartó minden telepet, gazdaságot nyilvántartásba kell venni és regisztrációs számmal kell ellátni, az állatvédelmi szabályokat pedig szigorúan be kell tartani.

Házunk tájaDr. Böő István2006. 11. 03. péntek2006. 11. 03.
Szigorúan ellenőrzött tömés

Azt, hogy a liba mit él át, amíg 100-150 grammos mája rövid idő alatt ötszörösére-hatszorosára növekszik, az állatvédők, a biológusok, a termelők, a kereskedők és a fogyasztók is másként ítélik meg. A kíméletes tömés speciális tevékenység, melyhez kellő állatismeret, szaktudás, gyakorlat, ügyesség, pontosság, fizikai erő, technológia, de állatszeretet és empátia, vagyis együttérzés is szükséges.
A tömésre szánt takarmány összetételét és mennyiségét - különösen az utónevelési időszakban - úgy kell meghatározni, hogy az állatok a szervezetet megterhelő nagyobb adagokat nehézség nélkül elviseljék. Ezért van szükség a nyelőcső tágítására és a szakaszos etetésre. A májra hizlalás alapja a fehérjében gazdag takarmány, a bőséges zöldetetés és a legelő.
Töméses hizlaláskor kritikus időszak az első hét, a "betörés", amikor a liba nyelőcsövét lehetőleg sérülés nélkül kell kitágítani. Csak egészséges, jól fejlett, ép testű, az alsó súlyhatár feletti állatokat szabad tömni. Alsó súlyhatárok: fiatal liba 3,7 kg, tépett liba 4,1 kg.
Az állatokat szakaszos, nyelőcsőtágító etetéssel kell előkészíteni a tömésre. Az első tömés előtt huszonnégy órás pihentetésre van szükség, hogy az új környezethez, a társakhoz alkalmazkodni tudjanak, s ezáltal csak enyhébb stresszhatás érje őket. Higiéniai szempontok miatt a mélyalmos tartásnál jobb a rácspadozat. Igen fontos a levegő minősége, a megfelelő szellőztetés, illetve a sérülések elkerülése. A mai modern tömőgépek már túladagolás elleni biztonsági rendszerrel vannak ellátva. A hizlalás végén, az elszállítás előtt hat órával a tömést be kell fejezni.
A tömést állatvédelmi szempontok alapján szúrópróbaszerűen vagy valamilyen panasz alapján ellenőrizhetik. Ilyenkor többek között kíváncsiak a tartási módra, valamint hogy az állatokkal közvetlenül foglalkozók részesültek-e állatvédelmi oktatásban? További fontos kérdések: csak egészséges állatokat tömnek-e? Megfelelő volt-e a tömésre való előkészítés? El tudják-e különíteni a sérült vagy beteg állatokat? Az eszközök, a berendezések biztosítják-e az állatok sérülésmentességét? Fel van-e szerelve a tömőgép a túladagolásra figyelmeztető vagy azt megakadályozó berendezéssel? Jól előkészített-e a takarmány és milyen minőségű?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek