Köhögésre égi kincset

Házunk tájaPethes József2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Köhögésre égi kincset

Most van a szezonja, a virágzás januártól egészen áprilisig is elhúzódhat, a növények ekkor hozzák változatosabbnál változatosabb színű, illatos virágaikat. Egyik nagy előnye, hogy nem drága dísznövény, pár száz forintért szerezhetünk vele meglepetést.
Aki sokáig szeretné megtartani e szép ajándékot, tudnia kell, hogy a növény 13-16 Celsius-fokon érzi jól magát. Mivel a fényre is igényes, célszerű az ablakban tartani, máskülönben nagyon hamar elpusztul. Ezért történhet meg, hogy meleg vagy sötét szobában a kis cserepes növény akár egy hét leforgása alatt tönkremegy. Az öntözés is kritikus pont a primula életében. Ha jól érzi magát, hónapokig is virágozhat. Ehhez hetente egyszer (szárazabb levegőjű lakásban kétszer) öntözzük meg, de arra ügyelni kell, hogy ne álljon vízben, mert túlöntözés esetén a növény egyszerűen elrohad. Miután elvirágzott, kiültethetjük a kertbe, és ha vigyázunk rá, újra virágozni fog.
Kedvencünket régente hívták tavaszfűnek, égi kincsnek, istenkesztyűnek és sárga kükörcsinnek is. A tavaszi vagy orvosi kankalin általában erdők, cserjések, hegyi rétek évelő növénye. Védett, tehát vadon növő példányainak gyűjtése tilos. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség engedélyével lehetséges. A kankalin szárított gyökerét és virágát ugyanis gyógyászati célokra használják. Szaponintartalma folytán csillapítja a nehezen múló köhögést, köptető és hurutoldó hatású. Alkalmazzák továbbá vizelethajtó szerként, jótékony hatású köszvényre és reumára is.

Ezek is érdekelhetnek