Bizakodnak az agrárszereplők

Ma már vélhetően az aszály miatt másként vélekednének azok a termelők, akik az MBH Bank felmérésére válaszoltak, de a második negyedévre vonatkozó felmérések során igen derűlátóak voltak.

Házunk tájaohorváth 2024. 08. 26. hétfő2024. 08. 26.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Ma már vélhetően az aszály miatt másként vélekednének azok a termelők, akik az MBH Bank felmérésére válaszoltak, de a második negyedévre vonatkozó felmérések során igen derűlátóak voltak. 
A bank felmérése szerint javult a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek helyzetértékelése 2024 második három hónapjában – derül ki az MBH AgrárTrend Indexből, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának negyedévente közzétett elemzéséből. A hitelintézet agrárpiaci szereplők megkérdezésével készülő mutatója a több mint egy éve tartó erősödés után 2024 márciusa és júniusa között kismértékben tovább nőtt, és immár tartósan az orosz–ukrán háború okozta gazdasági sokk előtti szint felett van. A lendületesebb javulást a fogyasztás vártnál némileg lassabb bővülése és az ország egyes pontjain tapasztalható kedvezőtlen időjárási körülmények fékezik valamelyest. 
A közeljövőre vonatkozó kilátások kedvezőbbé válásában közrejátszik az is, hogy megindultak a nagy mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztések is. Ehhez nagyjából 50 százalékos támogatásokat lehet igényelni 1500 milliárd forint keretösszeggel. Ebből kiindulva nagyjából 3000 milliárdos összértékű beruházás, fejlesztés valósulhat meg az élelmiszer-gazdaságban a következő években. Ezekre szükség van a hatékonyság és a versenyképesség növelése érdekében. 
Az idei második negyedévben a vizsgált 12 termékpálya közül a gyümölcs, a szőlő-bor, a búza és a napraforgó mutatott a korábbinál pozitívabb helyzetértékelést, míg markánsabb gyengülés a kukorica esetében látható a szárazság miatt, a tojásnál pedig az idei év hektikus árviszonyai nyomán kedvezőtlenebb kép a korábbinál. A leginkább optimisták a sertés- és a baromfitartók. 
A bizakodást erősíti, hogy az élelmiszeripar kereslete összességében már az erősödés jeleit mutatja, igaz, sem az élelmiszeripari gyártás, sem a bolti kiskereskedelmi forgalom nem éri még el a 2021-es szintet. A reáljövedelmek fokozatos emelkedése ugyanakkor tovább élénkítheti a keresletet az év hátralevő részében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek