Lopótökből fecskefészek

Házunk tájaKeresztény Gabriella2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Lopótökből fecskefészek

A szálegyenes tartású agrármérnök jó húsz évig téeszben dolgozott, majd mérnök-tanárként ment nyugdíjba. A helyi iskola gyakorlókertjéből olyan mintakertet varázsolt tanítványaival, hogy a csodájára jártak. Ma portáján kertészkedik mintaszerűen, okleveles természetjáró s tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Vérbeli ezermester is. Ha éppen nem a kertjében dolgozik, ahol a zöldségnövények és a különleges oltvány gyümölcsfák katonás rendben sorakoznak, akkor műhelyében barkácsol. Nem véletlenül írja nevét y-nal, apai nagyapja Felső-Magyarország második legjobb kovácsaként nemesi címet kapott.
- Büszke vagyok rá, hogy nagyapám nem megörökölte, hanem mesterségével szerezte az elismerést - mondja a kertész-madarász, aki madáretetőket, fészkeket régóta készített saját termésű lopótökből, de a mesterséges fecskefészekről csak pár éve hallott. Megpróbált ilyet beszerezni, de sehol nem talált, mígnem nekidurálta magát.
- Ősszel leszedtem egy takaros fecskefészket, gipszet kevertem, és homokágyban a fészket formába öntöttem. A sablonra körben papírt tekertem, majd tapétaragasztóval bekent újságpapír csíkokat rétegeztem rá. Végül bekentem fűrészporos-ragasztós masszával, kiszárítottam, amitől barnás színű, rücskös küllemű lett. A fészek hátulja farostlemez, kivágott röpnyílásának legszélesebb része pedig pontosan 22 milliméter. Se több, se kevesebb. Ha szűkebb, nem fér be a fecske, ha tágabb, a veréb is befurakszik. A fészket a farostlemez két oldalába fúrt csavarokkal lehet felrögzíteni. Lopótökből a legegyszerűbb fecskefészket készíteni, de abból kevés van, újságpapír meg mindig akad a háznál. Nem rejtem véka alá, Szabad Földből is készítettem már néhány fészket az újrahasznosítás jegyében.
- A fecskék nem idegenkednek a műlakástól?
- Dehogyis! Tíz percbe se telt, miután felraktam, máris onnan kandikált ki egy fecske. Ma már több tucat van a házunkon, tele lakókkal, légy viszont egy sem, pedig a szomszédom disznókat hizlal.
- Miért kell műfészek? Hiszen a madár úgyis megépítené.
- De nem mindegy, hová! Így mi szabhatjuk meg, hogy ne a ház utcafrontján vagy közvetlenül az ajtók, ablakok felett piszkítson. Bárhová rakom, a fecskéknek nincs kifogásuk ellene. A faluban akkor lett igazán keletje, amikor az egyik ismerősöm szépen beszínezte a házát, és csaknem gutaütést kapott, mikor az elejét végig sárpöttyözték a fecskék. Felszereltem neki hátul egy műfészket, be is költöztek oda. Rögtön kért még hármat. Ma már rendelnek tőlem az ország minden tájáról. Könnyű feltenni és masszív is. Örülök annak, hogy miután a műfészkeim felkerültek az internetre, rengeteg madárszerető embert ismerhettem meg. E-mailen, telefonon, levélben keresnek, ebből gondolom, nem sokan lehetünk fészekiparosok az országban. Nemrég egy Pest környéki iparművész hívott fel, ő kerámiából akar fészket készíteni. Kérdezte, mit tanácsolok, Mondtam neki, hogy nagyon ügyeljen a nyers formára, mert égetéssel az agyag zsugorodik, s akkor lehet akármilyen szemrevaló is a lakhely, fuccs a beköltözésnek.

Ezek is érdekelhetnek