Bozsik gazda tollából

Házunk tájaBozsik József2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Bozsik gazda tollából

Az oltás vegetatív szaporítási mód, általában két-három rügyet oltunk egy fára. Vannak, akik bravúrokat hajtanak végre, egyetlen fára például sárgabarackot, őszibarackot és szilvát is varázsolnak. Oltást alkalmaznak már a zöldségtermesztők is, akik egyébként általában magról szaporítanak. (Kivétel ez alól a burgonya, annak a gumóját vetjük el.)
A dinnyét zömében magról szaporítják, de léteznek vegetatív szaporítási módok is. Az egyik, amikor a kis növény hajtáscsúcsából egy parányi részt kivesznek, és azt táptalajon felnevelik. Így próbálnak védekezni a vírusos betegségek ellen. A különféle vírusok óriási károkat okoznak a gazdáknak, hiszen a leromlásból hitvány áru keletkezik, amelyet nem lehet jó pénzért eladni. A dinnyenemesítésben, sőt a hajtatásban is alkalmaznak egy különleges mesterfogást, az oltást, alanyokkal és nemes fajtákkal, mint a gyümölcsöknél vagy a szőlőnél. Dinnye esetén az alany legtöbbször tök, esetleg erőteljesen növekedő sárgadinnyefajta. Olyan ellenállónak kell lennie, hogy ne essen áldozatul például a fuzáriumos fertőzésnek vagy a gyökérgubacs-fonálféreg támadásának. A dinnye mellett a paradicsomhajtatásban is felhasználják ezt a módszert, elterjedésének azonban gátat szab a módszer költségessége. Ezért csak akkor érdemes alkalmazni, ha a ráfordítás megtérül az átvételi árakban.
Az oltványkészítés mellett a metszés is különleges eljárásnak számít a zöldségtermesztésben, ám a hajtatásban több növénynél, így a sárgadinnyénél, az uborkánál és a paprikánál is alkalmazzák. A metszéssel a termések és a hajtások, a lombozat közötti összhangot teremtik meg. Azokon a növényeken, amelyek az oldalhajtásaikon is sok termést nevelnek, egy-egy vágással növelhetjük a termésmennyiséget.
A melegigényes dinnye, uborka és paprika esetén érdemes felhívni a figyelmet az F-1 jelzésre, hiszen még most sem késtünk el az ilyen, hibrid vetőmagok vásárlásával, ha helyre vetéssel akarunk szaporítani. Ha a csomagoláson ott találjuk a jelzést, ez azt jelenti, hogy a magvakból fejlődő növények csupán az első évben hoznak csodálatosan egyöntetű állományt. Ha termésükből magot fogunk és elvetjük, a második nemzedék terméseinek döntő többsége már értéktelen lesz. Magától értetődően hibrid például a mag nélküli görögdinnye is, magját évről évre meg kell vennünk. Jóval egyszerűbb a mag nélküli szőlő szaporítása oltással vagy dugványozással (európai gyökeres vessző). A Szultán szőlő például állítólag még az ókorban született, és mind a mai napig megmaradt. Persze, ha ügyesek vagyunk, a mag nélküli dinnyét is szaporíthatjuk oltással, de ez nem könnyű mutatvány. Nem véletlen tehát, hogy míg a népi hagyomány emlegeti Gyümölcsoltó Boldogasszonyt, addig "Zöldségoltó" Boldogasszonyról nem hallott senki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek