Kutyaposta

Házunk tájaSzücs Gábor2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Kutyaposta

A történetet csak azért elevenítem fel, mert az elmúlt időben újabb kutyaharapásokról szóltak a hírek. Az egyik faluban idős asszonyt marcangolt saját kutyája, másutt meg egy kisgyereket sebesített meg súlyosan a szomszéd, egyébként ismerős négylábúja. Amikor a Kutyapostás hallja és látja ezeket a szörnyű tudósításokat, bevallja, mindig valami hiányérzete támad. Csak éppen arra nincs válasz, hogy miért is történt mindez?
Amikor ember támad, netán öl, a rendőrség nem nyugszik, míg ki nem deríti, miért is történt, ami történt. Az ok felderítése leginkább azért fontos, hogy az esetből leszűrhessünk valamiféle tanulságot, hogy ilyesmi ne forduljon elő többé. No, ez a vizsgálat marad el a kutyatámadások után. Holott nem volna jó tudnunk, mi történt? Hogy hol rontottuk el végzetesen az ember-kutya kapcsolatot?
Mert a helyzet az, kedves kutyabarátok (és -ellenségek), hogy minden kutyaharapás mögött csakis az embert kell keresni. Jó volna végre tudomásul vennünk, hogy a kutya, szájában a 42 foggal, pontosan olyan, mint egy pisztoly. Mindkettőt támadásra vagy védekezésre "találták fel", s a pisztoly pontosan annyira tehet arról, hogy meghúzzák a ravaszát, mint a kutya, ha nekitámad valakinek. Ezer eset, amelyek mögött ezer hozzá nem értő ember, aki nem felel semmiért, széttárja a kezét, míg a kutyát viszik a sintérek...
Igen - a remek film címét kölcsönvéve -, állati nyomozók kellenének, akik kinyomoznának minden ilyen történetet, hogy okuljunk belőlük. És az okok vég nélkül sorolhatók, s a Kutyapostás azt hiszi, nagyon sokan meglepődnének, ha egy-egy szomorú történet valódi hátterét felderíthetnénk.
Dodó kutya majdnem elvitte a hüvelykujjamat, miközben a csonkolást, lefogadom, még csak észre sem vette. A feléje nyújtott sonkában talált egy csontosabb részt; istenem, mit számít annak a 800 kilóval harapni képes fogsornak az a falat rágnivaló... Tehát a Kutyapostás, íme, ezúton is közhírré teszi: a kézből soha nem etetett kutyának ne adjunk kézből ennivalót.
(Ami sajnálatos az esetből, hogy a Kutyapostás tudta ezt már akkor, amikor kezében a sonkával közeledett Dodó felé...)
Tehát várja a kutyatámadások valódi okait feltáró leveleiket:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek