Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 04. 27. péntek2007. 04. 27.
Üzenjük

Kaszonyi István, Mezőség
A vörösborok fanyar savasságát a tanninvegyületek (csersav) adják. A tannin főleg a fürtkocsányban, a szőlő héjában és magjában képződik, és az érés során csökken a mennyisége. Ezért az éretten szüretelt, kocsány nélkül kipréselt, szemelt szőlőből készült bor csersavtartalma alacsonyabb. Mivel a savak az erjesztés folyamán erőteljesebben oldódnak, a csersav-tartalom úgy is szabályozható, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig hagyják a héjon erjedni a mustot.
A tanninvegyületek jótékonyan hatnak az egészségre, ezt orvosilag ellenőrzött kísérletek is bizonyítják. Mértékkel fogyasztva a csersavas borok antibiotikus hatásúak, gátolják a gyulladásos folyamatok során képződő nitrogénvegyületek szövetkárosító hatását és megakadályozzák a foglepedék képződését. Egyéni érzékenység mindezek ellenére is mutatkozhat. Ilyenkor a bor fanyarságát csökkenteni lehet, ha szódavízzel hígítva fogyasztják.

Demeter Emőke, drótposta
A torma levelének és gyökerének forrázata csíraölő hatású, a biokertészek tapasztalata alapján hatásos a moníliagomba fertőzése ellen. A csonthéjas gyümölcsfák (kajszi, meggy, szilva) virágzása alatt - a virágzás kezdetén és végén egy-egy permetezéssel - jelentősen mérsékelhető a monília kártétele. Ehhez 30 dkg friss tormalevelet és megtisztított, felaprított gyökeret leforrázunk tíz liter vízzel, és langyosra hűtve, hígítás nélkül permetezzük.
Másik kérdésére: a rózsája alatt erőteljesen terjedő szegfű nem gátolhatja a rózsa fejlődését, az esetek többségében inkább fordított a gátló hatás. A talaj felszínét behálózó szegfű ugyan időnként mély gyökeret ereszt, de a rózsa ennél lényegesen mélyebbet, így hamarabb hozzájut a talajvízhez. Ha a szegfű sűrű levélpárnát alkot, előfordulhat, hogy a felszíni csapadékot felfogja, de a rózsa által árnyékolt területen ennek is kicsi a valószínűsége. Ha mégis így lenne, akkor vagy a szegfűt ajánlott kiritkítani, vagy közvetlenül a rózsa tövénél fúrt lyukakba juttatni az öntözővizet.

Inotai Tibor, Dunaújváros
Ásott kutak vizét az ÁNTSZ szakembereivel nagyon fontos ellenőriztetni nemcsak a víz fogyaszthatósága, hanem a locsolásra való alkalmassága miatt is. Sajnos a vizek fertőzöttsége, szennyezettsége súlyos egészségkárosodást okozhat, ezért a vízminőség ellenőrzése indokolt. A vizek fertőtlenítési lehetősége a helyi adottságoktól függ, erről is az ÁNTSZ szakemberei adhatnak felvilágosítást. Nem javasolható azonban az olvasónk által említett eljárás: hypo vagy mész kútba öntése.

Ezek is érdekelhetnek