Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Üzenjük

Terméketlen kajszi jeligére
Olvasónk 12 éve, napos helyre ültetett kajszifája a bőséges tavaszi virágzás ellenére még nem hozott termést. A fák meddőségének általában több oka lehet: a fa önmeddő, és nincs a közelben megfelelő porzófajta, amelynek pollenje megtermékenyítené a virágokat. Előfordulhat, hogy a kései lehűlés miatt a virágok elfagynak, de az is lehet, hogy a túlzott hőhatás miatt a bibe hamar elöregszik, és a virágpor fogadására alkalmatlanná válik. Okozhatja a terméketlenséget talajhiba: mészhiány, valamilyen mikroelem (főként cink) hiánya vagy magas vízállás, illetve a fák legyengülése fertőzöttség miatt (főként a fák gnomoniás fertőzése következtében) fellépő korai lombhullás is.
A tartós terméketlenségnek azonban a legvalószínűbb oka a fajta önmeddősége lehet. Bár a forgalomban lévő kajszifajták többnyire öntermékenyek, lehetséges, hogy az oltványból előtört alany önmeddő. Ilyenkor a fák virágoznak, látszólag megtermékenyülnek (hiszen a bibe sziromhullás után megduzzad), de később leválik a fáról.
Ha egészséges a fa, javasolható, hogy egy-két ágát oltsák be különböző, a meglévő fával azonos időben virágzó, értékes tulajdonságú, jó pollenadó fajtával. Másik lehetőség is adódik a termékenység növelésére: a meglévő fa közelébe telepítsenek néhány beporzó fajtát.

Dudás Andrea, drótposta
A pohánka (hajdina) termesztésével és vetőmagjának forgalmazásával a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Kutató Központja (4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos út 4-6., telefon: 06-42/594-303) foglalkozik. Sajnos nem sikerült kiderítenünk, hogy hol foglalkoznak az étkezésre szánt magok hántolásával, ezért ebben a kérdésben olvasóink segítségét kell kérnünk.

Ezek is érdekelhetnek