Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Üzenjük

Jobbágy Gábor, Békéscsaba
Az olajos permetszerek sajátos eljárással készült rovarokat és rovartojásokat pusztító szerek. Hatásukat azáltal érik el, hogy az olaj finom porlasztásban filmszerűen bevonja a felületet, amely alatt a növény lélegezhet, de a rovarok minden fejlődési alakja megfullad. Mivel a szer csak a kártevők lefedése által fejti ki a hatását, az eredményhez a permetszer által jól átjárható, laza korona kialakítása szükséges. A metszési munkák elvégzése után érdemes kijuttatni. Bár a szerek környezetkímélő, zöld besorolásban vannak, néhány szakember a kártevők természetes ellenségeire is (fürkészek, katicabogarak) veszélyesnek tartja őket. Az olajok fajtája (növényi olaj, paraffinolaj, vazelinolaj), minősége, hígítása, a kijuttatás ideje szerint a permetszerek eltérő - esetenként perzselő - hatásúak is lehetnek. Az olajos szerek házilagos keverése gombaölő szerekkel - a bizonytalan hatás miatt - nem ajánlható. Gyárilag több készítmény egyesíti a rovar- és gombaölő hatást, így tél végi lemosó permetezéshez az olajos kénkészítmények (Nevikén, Vektafid S, Agrilkén, Tio-Biola), valamint az olaj- és réztartalmú Vektafid R ajánlott. Az Agrol Plusz rovarölő szer lemosó permetezéshez és - nyári hígításban - vegetációs időszakban is használható. A Vektafid A és a Biola nyáron atkafertőzés ellen is beválik.
Mivel az olajos szerek használata más-más növényi kultúrában eltérő mértékben javasolható, felhasználás előtt mindenképpen ajánlott a felhasználási utasítás gondos tanulmányozása.

Demeter Ernőné, drótposta
A fecskék szeretnek a már meglévő fészkekbe visszaköltözni, így valóban előfordulhat, hogy - az ideihez hasonló enyhe telek után - a fészkekben felszaporodott paraziták áttelelnek, és veszélyeztetik az érkező madarakat, főként a fiókáikat. A Magyar Madártani Egyesület szakembereinek állásfoglalása szerint ennek ellenére sem szabadna - a fészkek leverésével, esetleg fertőtlenítésével - beavatkozni a természet folyamataiba. A madarak ugyanis önmaguktól is védekeznek a paraziták ellen a fertőzött fészkek elhagyásával, újak építésével, és maguk a kifejlett madarak vízfürdővel, porfürdővel szintén próbálnak megszabadulni a számukra kellemetlen rovaroktól. Az elhagyott fészkekben lévő paraziták - gazdaállat hiányában - idővel úgyis elpusztulnak, s az is lehet, hogy megjelennek a paraziták természetes ellenségei és fertőtlenítik a fészkeket. Áprilistól a folyamatosan érkező fecskék már építik, javítják és elfoglalják a fészkeket, a hónap második felében megkezdődik a tojásrakás, ilyenkor már minden beavatkozás csak káros lehet!

Bioburgonya jeligére
A biokertészek kiültetés előtt zsurló- és csalánfőzettel locsolják a krumplit. Kelés után bordói lével permetezik, de kevernek hozzá bazaltlisztet is, hogy keményebb legyen a levele, és így ne rágják meg a burgonyabogarak.

Ezek is érdekelhetnek