Fogyatkozó fürtkezdemények

Házunk tájaKobza Sándor - Tóth Miklós2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Fogyatkozó fürtkezdemények

A szőlőmoly első nemzedékének lárvái okozzák a legnagyobb kárt. A hernyók megrágják a fürtkezdeményeket, ugyanakkor a betegségeknek is utat nyitnak. Ebből következően a gazdáknak igen fontos, hogy a kártevő első nemzedéke ellen időben védekezzenek. A szőlőmolyok rajzását szexferomon csapdákkal tudjuk előre jelezni, így pontosan meghatározhatjuk a védekezés időpontját. A permetezéshez a hagyományos foszforsav-észterek, illetve a piretroidok közül is választhatunk megfelelő készítményt. A növényvédő szerek kijuttatását a lárvakelés időpontjára kell időzíteni, amely a megfigyelések szerint általában a május 8-15. közötti időszakra esik. Aki környezetkímélő módon szeretne védekezni, annak rendelkezésre áll a Bacillus thüringiensis baktériumot tartalmazó készítmény vagy egy kitinszintézis-gátló szer.
Az idei, meleg tavaszon az atkák is korábban jelentek meg a tőkéken. Sok van a szívogatásával nagy kárt okozó szőlőlevélatkából, a szőlő-gubacsatkából és az újabban károsító szilvafa-takácsatkából is. A tünetek (rövid szártagúság, levéltorzulás, levélfelszíni kitüremkedés) kialakulását csak speciális atkaölő szerekkel előzhetjük meg. A csapadékosabb időjárás beköszöntével számítani kell a lisztharmat-fertőzés erősödésére, ezért a kéntartalmú készítmények valamelyikével ajánlott megelőzni a betegséget. Csapadékos időben a védekezést össze kell kapcsolni a peronoszpóra elleni permezetéssel.
A száraz április ellenére az érzékenyebb sárga húsú őszibarackfajtákon és a nektarinon jelentős mértékű tafrinás levélfodrosodás alakult ki, folytatni kell tehát a védekezést, hogy megakadályozzuk a teljes levélhullást. A levélfodrosodás ellen használt felszívódó szerek korai időszakban megfelelő védelmet nyújtanak a lisztharmat ellen is. A cseresznye kártevői közül a cseresznyelégy ellen kell védekezni. A kártevő már április közepétől elkezdett rajzani, a védekezést az előrejelzésre alapozva (sárga fogólap) kell elvégezni. A permetezéssel a gyümölcsmoníliát is megelőzhetjük.

Ezek is érdekelhetnek