Parázsló árak

Házunk tájaPethes József2007. 06. 15. péntek2007. 06. 15.
Parázsló árak

Az árakról szólva ezentúl felfelé kerekítek, mert a nagyobb fővárosi piacokon szinte minden zöldség és gyümölcs ára nyolccal vagy kilenccel végződik, mintha ez még mindig csábítóerő lenne. A vevő persze nem hülye, automatikusan felfelé kerekíti a számára borsos árakat. A zöldségek és a gyümölcsök átlagosan húsz százalékkal drágultak egy év alatt. Ezt nemcsak én vettem észre, hanem a statisztikai hivatal is, meg a közgazdászok, akik szerint a mezőgazdasági termékek árai az inflációt is gerjesztik. Nyár elején, amikor sok zöldségnek, gyümölcsnek szezonja van, elvárná az ember, hogy az egészséges táplálkozás jegyében olcsón bevásárolhasson a piacon. Ezt is meg lehet kockáztatni, mert van (fonnyadt) saláta negyven forintért, (ráncos) paprika hatvan forintért és akciósnak kikiáltott (félérett) meggy kétszáz forintért (amely legfeljebb citrompótlónak használható). A szép, érettnek tűnő meggy kilója négy-ötszáz forint között mozog, csakúgy, mint a cseresznyéé. Azt hinné a háziasszony, az eperszezon vége felé talán lemegy az ára, hogy lehessen lekvárt főzni, mint hajdanán. De a szamóca ára is lehorgonyzott az ötszáz forintnál. Ennek ellenére, ha valaki nagyon odavan az eperdzsemért, még ilyen ár mellett is érdemes főzni, hiszen az csak finomabb lehet a boltinál. Külföldi a sárgabarack, az őszibarack, általában öt-hatszáz forintért - de olyan kemény, hogy legfeljebb csúzliba venném meg.
Ezekhez az árakhoz hozzá kell szokni, mert az idei fagykárok miatt kisebb lesz a kínálat, tehát a jelentős drágulás elkerülhetetlen. A zöldségeknél talán kisebb ennek a mértéke: a paradicsom tavaly ilyenkor is két-háromszáz forintba került, a zöldpaprika kilója ötszáz forint körül mozog, de lecsónak való kapható már háromszázért is. A kígyóuborka darabja száz, a kovászolni való kilója kétszáz forint körül alakul. Viszonylag olcsó az új fejes káposzta, 130 forintot kérnek érte, a kelkáposztáért pedig 150-et. Ami csomóra megy: főzőhagyma kétszáz, retek és újhagyma száz, új sárgarépa és petrezselyem nyolcvan-száz, a spárga pedig 200-250 forint. A tavalyi petrezselyemgyökér kilója négyszáz, a sárgarépáé pedig kétszáz forint. Borsószezon közepén kevés helyen kínálják a zöld hüvelyeket, azok is inkább sárgásak - háromszáz forintért kilónként. Ennyibe kerül egy kiló mirelit áru is, és azt nem kell fejtegetni; igaz, az íze meg sem közelíti a frissen szedett borsóét. Legjobb, ha saját magunk termeljük meg, akkor frissen készíthetjük el. Húzós még a zöldbab ára is, kilója hatszáz forint körül szóródik, de ez még csak a kezdet. Ja, és kapható szarvasgomba is, egy kilogramm hatvanezer forintért.
Ez utóbbi árát nem tekintve is elgondolkodtató, hogy mennyire drágák ma a zöldségek, a gyümölcsök. Emlékszem, a hatvanas évek közepén két forintért vették át tőlünk a cseresznye kilóját. Abból vettem egy mozijegyet vagy egy négygombócos fagyit. Most egy kiló cseresznyéért kapnék egy gombóc fagyit, s tíz kiló árán tudnék elmenni moziba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek