Pörkölt, szirom nélkül

Házunk tájaTanács Gábor2007. 06. 08. péntek2007. 06. 08.
Pörkölt, szirom nélkül

Ismerőseim irigykedve néztek rám, mikor megtudták, mekkora kulináris élményben lesz részem. Bár igyekeztem lehűteni őket azzal, hogy tulajdonképpen a karfiol is virág, mégsem lukulluszi lakomák jutnak róla eszünkbe, titokban abban reménykedtem, hogy két pofára tömhetem magamba a tulipánszirmot, amelyből állítólag a csipszhez hasonló ropogtatnivalót lehet készíteni.
Kecelre érve az első meglepetés az volt, hogy a gasztronómiai verseny öt számából éppen az ehető virágok versenyére jelentkeztek a legkevesebben. A T. G. Virágdekor szakiskola gyönyörű parkjában megrendezett népünnepélynek csak elenyésző részét képezte az ehetővirágosdi. Három versenyzőt figyeltünk meg, aki ehető virág kategóriában indult, közülük is inkább a virág formájúra faragott dinnyékből, bibe alakúra szobrosított hagymákból álló étellátványosságok vitték a prímet. A szürreális gyümölcstálakon elszórtan bodzavirágokat véltem felfedezni.
- Az ehető virágokat főleg fűszerként, illetve díszítésként alkalmazzuk - adja értésemre Magyar Szabolcs, az egyik versenyző, aki aszpikos halfalatkákat állított ki: a kocsonyás anyagban virágszirmokat látni. Némelyik darabon kis, kék, csápos szirmok meredeznek: az enyhén édes, sárgadinnyeszerű aromájú borágóvirág ez. Egy másik szeletbe sarkantyúvirágot tett a szakács. Igénytelen konyhakerti jószág, íze édes borsra emlékeztet. Aztán itt van a sáfrány, szintén valahol az aszpikban; talán ez a legismertebb ehető virág, már csak az aranyéval vetekedő ára miatt is. Szép sárgára festi a húslevest. Szerény megítélésem szerint íze nincsen, ezzel is bizonyítva azt a tételt, hogy nem mind arany, amire nincsen pénzünk.
Az ehető virágok (még marcipánvirág is volt!) egyetlen hosszúkás teraszt foglaltak le a rendezvény területéből: a fennmaradó jókora placcon pörköltek rotyogtak - rózsaszirom nélkül. Ennek ellenére a házi sütemények versenyén néhányan próbálkoztak a virágosat pótló zöldebb megoldások alkalmazásával. Édességekről lévén szó, hát egyesek citromfűhöz nyúltak; volt szerencsém egy remek, rebarbaraízesítésű tortához meg egy hagyományos kapros-túrós süteményhez. A rózsasziruppal készített tortáról, sajnos, lemaradtam, bár már nem is nagyon tudtam volna megbirkózni vele. Aki kóstolta, azt állította, túl édes volt.
- Az ételkultúra és a mezőgazdaság összefügg. Az a cél, hogy gasztronómiai szempontból minél többen váljanak igényesebbé, ami termékeink piacra jutását szavatolhatja - magyarázza a rendezvény célját a T. G. Virágdekor igazgatója, Téglás András, a rendezvény főszervezője.
Az én értelmezésemben az ehető virágok vonzzák a helyszínre a látogatót. De a szirmokkal nem laknánk jól, ezért kell a pörkölt, illetve a keceli fröccs, amelyből háromszáz litert kevertek a házigazdák egy Guinness-rekord-kísérlet keretében. Aki mégsem a paprikáshoz kapott kedvet, kísérletezhetett ehető virágokkal: elhízni biztosan nem fog tőlük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek