Emut combjáról

Házunk tájaPethes József2007. 07. 06. péntek2007. 07. 06.
Emut combjáról

Kóstolóra hívtak a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol különleges húsételek sorakoztak az asztalon. Volt, amelyiket grillezték, de akadt köztük szaftosan elkészített, rókagombával megbolondítva meg pástétomhoz hasonló zelleres tekercs. "Vadételek, tessék megkóstolni! Legegészségesebb az egyéves őz és a vele egyidős vadmalac húsa, no és az emué" - kínálja az egybegyűlteket Szalontai Éva, aki az újságíró-szövetség természetes életminőség szakosztályát vezeti, amúgy pedig az Emutenyésztők Egyesületének elnöke. Vesszőparipája, hogy rá kellene szoktatni az embereket az egészséges táplálkozásra, hiszen ez nem jár feltétlenül a húsok mellőzésével. Mert azok között is akad alacsony zsírtartalmú, fehérjében, ásványi anyagokban gazdag, főleg, ha az állatot vegyszerektől mentes növényekkel etetik.
Ennek az emu tökéletesen megfelel. Noha az Ausztráliában vadon élő madarat nálunk tenyésztik, akkor is vadnak számít. Hazánkban már kétszáz gazda foglalkozik tartásával, hiszen az állat minden porcikája hasznosítható. Nagy terület kell hozzá, ugyanis a futómadár igényli a mozgást, legalább száz négyzetméternyi hely szükséges egyedenként. A takarmányozása olcsónak mondható, beéri lucernával, zöldséggel, gyümölccsel. Ezektől olyan finom és egészséges a húsa. Koleszterintartalma kisebb, mint a pulykáé, zsírtartalma nem haladja meg a három százalékot. Kutatók kimutatták, hogy egy kiló emuhúsban csak annyi kalória van, mint ugyanannyi zöldborsóban. Magas vastartalma segíti a vérképződést, ezért vérszegények, szívbetegek étrendjébe ajánlják az orvosok.
Az emu húsától nem kell idegenkedni, olyan, mintha borjúé vagy őzé lenne, a belőle készült ételek valóban finomak. A Firkász étterem szakácsai sokféle recept szerint tudják elkészíteni. Még emutojásból készült mandulás tortát is sütöttek! Az emuhúst dicséri Szabó Antal is, a vecsési vadfeldolgozó üzem vezetője. A szakember már lassan harminc éve foglalkozik vadfeldolgozással, és az őz, a szarvas, valamint a vaddisznó után ígéretesnek látja az emut is. Főleg éttermeknek, szanatóriumoknak szállít. Szerinte az emuhús kolbásznak is kiváló, mangalicahússal is keverik.
De hogyan ismerhetik meg az emberek az emuhúst? És egyáltalán meg tudják-e fizetni? Egy biztos: nem lesz népélelmezési cikk. Nagyon lassan, de azért terjed, tudom meg Szalontai Évától, aki sorolja a beszerzési forrásokat: budapesti Pinczi Hússtop, Internet ABC, nagybajomi gazdaudvar, pusztaföldvári Pengő-Krajcár Kft. Más árban van a nyak, a belsőség, legdrágább a comb, kilója 1500-2000 forint között mozog. A mai húsárakat ismerve ez nem is annyira vészes. Csak egy baja van: leszámítva azt az egy-két helyet, nem igazán lehet hozzájutni. Talán ha fellendül az emutenyésztési kedv...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek