Gódoréktól biofutár jár

Több száz ember lepte el Gódor Antalék udvarát Galgahévízen egy szép, júliusi vasárnapon. Ekkora érdeklődésre nem számítottak a házigazdák, bár tudják, hogy egyre több ember vásárol bio élelmiszert. De ki ne lenne kíváncsi arra, hogy hol terem az egészség? – ezzel a figyelemfelkeltő szlogennel hirdette meg a bionapot a Magyar Biokultúra Szövetség az ország nyolc különböző pontján.

Házunk tájaPethes József2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Gódoréktól biofutár jár

Gódorék szívesen tárták ki családi házuk kapuját, hogy megmutassák gazdaságukat és betekintést nyerjünk abba, hogy milyen módszerekkel termelik a vegyszermentes zöldségeket. Ezzel is közelebb akarnak kerülni a vevőkhöz. Falun is lehet boldogulni, vallják példájukkal.
– Ezt mondjuk a fiunknak is, aki frissen végzett közgazdászként dolgozik Pesten. Szerinte ott vannak szórakozási lehetőségek, és ott akar lakást magának – jegyzi meg a háziasszony, Éva. – Pedig az ő végzettségével irányíthatná családi vállalkozásunkat, besegíthetne az értékesítésbe és jól megélhetne belőle. Még gondolkodik rajta, mert azt is látja, hogy mennyit küszködünk, milyen nehezen jutunk hozzá a támogatásokhoz.
– Támogatás nélkül nem életképes a biogazdaság?
– A miénk az! Minket az állam nem segített, amikor a kilencvenes évek elején elkezdtünk átállni a vegyszermentes termelésre – mondja Gódor Antal. Csak a szüleink segítettek bennünket. Ők hagyományos módon gazdálkodtak, annak bevételéből tudtuk átvészelni azokat az éveket, amikor átálltunk a biotermelésre. Közben feleségemmel kimentünk Hollandiába, egy farmon dolgoztam, ott szereztem tapasztalatokat. Láttuk, hogy ott működik ez a módszer, és elhatároztuk, hogy nálunk is beindítjuk. Akkor voltak kicsik a gyerekeink, vegyszerektől mentes zöldségeket akartunk adni nekik.
– Könnyen ment?
– Először nagyon keservesen – legyint Éva asszony. – Silány volt a termés, és csak olcsón tudtunk túladni rajta. Akkoriban, de mostanában is sokan próbálják lejáratni a biotermékeket és megingatni a vásárlókat. Láttam egy tévéműsort, amelyben vegyszereket használó szakember azt mondta, a biotermelők nem szakképzettek, ilyesmi folytatásához főiskolai végzettség kellene. Gondoltam, betelefonálok, megkérdezem tőle, a vegyszerek használatához miért nem kell főiskolai végzettség, elvégre azokhoz bárki szabadon hozzájuthat. De az a szerencse, hogy az emberek maguktól rájönnek, inkább egészséges élelmiszert kellene vásárolniuk. Hogy ezt belássák, érdemes elbeszélgetni velük, fontos a személyes kapcsolat. Férjem árusít a hétvégi biopiacon, ahol minden felvetődő kérdésre válaszol.
– Azt is megkérdezik, hogy miért kerül a duplájába a biozöldség, mint a hagyományos?
– Meg, de a legtöbben tisztában vannak az előnyeivel. Van, aki erre spórol, s vannak, akik csak a gyerekeknek veszik meg. Másoknak nem számít a pénz. De, ha már rákérdeznek, elmondjuk, hogy 26 hektáron gazdálkodunk, és a kézi munkaerő jóval többe kerül, mint a vegyszerek. Speciális gépekre is szükség van, ilyen például a gyomperzselő, amely gázzal működik. Ugyanakkor a termésátlag jó, ha a fele a hagyományosan művelt területekének, ahol műtrágyával hizlalják a zöldségeket. Mi zöldtrágyanövényeket vetünk, pihentetjük a földeket a vetésforgó miatt, így a 26 hektárnak jóformán csak a fele hoz termést. Ki vagyunk szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek is, bár amióta berendezkedtünk öntözésre, a szárazság már nem sújt annyira bennünket.
– A kereskedők szeszélyeinek nincsenek kiszolgáltatva?
– A termés nagy részét saját magunk értékesítjük – válaszol a háziasszony. – Feldolgozóknak nem adunk el semmit, mert az uniós csatlakozás óta nagyon keveset fizetnek. Rendszeresen kimegyünk a biopiacra, szállítunk egy boltba a Cédrus Üzletházban, és egy éve megnyitottuk webáruházunkat. Pontosabban fogalmazva átvettük a Nyitott Kert Alapítványtól, és most már hozzám futnak be az internetes megrendelések. Nemcsak a saját zöldségeinket áruljuk így, hanem bármilyen minősített bioélelmiszert, amelyeket különböző helyekről szerzek be, és rendelésre futárszolgálatunk szállítja házhoz. Építettünk egy tárolót és egy hűtőházat is, hogy kitartson tavaszig a friss árunk.
– Bíznak a biotermékek jövőjében?
– Nézze csak meg, mennyien jöttek el, és a legtöbben gyerekestül. Úgy látjuk, ízlik is nekik a kóstolón kínált sokféle étel. Ez a bionap is meggyőzött bennünket arról, jó úton járunk, ezen kell haladnunk.
Pethes József

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek