Gyorsan növő csillagok

Lehet rántani hús helyett főzelékhez, párolhatjuk köretként, pácolás után grillezhetjük, tölthetjük darált hússal, gombával, jó lecsónak, sőt savanyúságnak is. A csillagtökről van szó, amely az egészséges táplálkozás jegyében helyet kért magának a boltokban, piacokon és már sok konyhakertben is.

Házunk tájaPethes József2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.
Gyorsan növő csillagok

Az Amerikából származó növényt már az őslakos indiánok is fogyasztották, napjainkra világszerte elterjedt. Hazánkban csak egy-két évtizede vált ismertté, de szép lassan elterjedt. Nagyjából minden fontos táplálóanyag megvan benne, ami a spárgatökben is található, viszont a patisszon jóval több C-vitamint tartalmaz, majdnem annyit, mint a paradicsom.
Mint általában a tökfélék, melegigényes növény, és sajnos az első dér elveszi tőlünk. Sekély gyökérzete miatt száraz nyarakon rendszeresen öntözni kell. Az uborkánál kevesebb, a spárgatöknél valamivel több vizet kíván. Csak a jól trágyázott talajt szereti. A nitrogént, a foszfort egyaránt nagy mennyiségben használja fel. A talaj szerkezete iránt már kevésbé igényes, a szélsőségesen rossz szerkezetű talajokat kivéve valamennyi talajtípuson jól díszlik. Általában április végén, május elején kell vetni, de korán lekerülő borsó, saláta, retek után másodterményként is termeszthető. Ha fészke alá pár kilogramm érett istállótrágyát vagy komposztot kap, bőséges terméssel hálálja meg.
Különböző fajták közül választhatunk, a hazai nemesítésű Óvári fehér talán a legnépszerűbb. Korán termőre fordul, vajszínű héja, vastag, fehér húsa van. Ha palántáról szaporítják, akkor már márciusban el kell vetni fűtött fólia alá, viszont a korán kiültetett növényeket a májusi fagyoktól óvni kell. Akár vetjük, akár ültetjük, 80×80 centiméteres területtel számoljunk fészkenként. Ha vetjük, akkor egy-egy fészekbe 3-4 magot tegyünk, 4-5 centiméter mélyre. A magok egy hét alatt kikelnek, a növény gyorsan fejlődik, rá egy hónapra már virágzik is. A termések gyorsan növekszenek, így a virágok megjelenése után pár nappal már szedhetjük is a zsenge csillagokat.
Nem kényes növény: ha rendszeresen kapáljuk, öntözzük, és adtunk neki elég trágyát, akkor nincs vele gond. Egyetlen ellensége van, a lisztharmat, ami a levelek száradásához vezethet. Ha nincs más megoldás, permetezni kell, de csakis környezetbarát, gyors hatású és gyorsan lebomló készítménnyel. Ősszel, a hőmérséklet csökkenésével a termések egyre kisebbek lesznek, ezeket még zsenge állapotukban érdemes savanyítani.

Ezek is érdekelhetnek