Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.
Üzenjük

Csicsóka irtása jeligére
Vegyszeresen a csicsókát csak totális gyomirtó szerekkel lehetne kiirtani, de ennek az eljárásnak is kétséges a hatékonysága. A szerek ugyanis csak a zöld részeket perzselik le, a gumó, amelyből a csicsóka később újra kihajt, megmarad. A környezetre kevésbé veszélyes és olcsóbb megoldás egy kellemetlenné vált növény visszaszorítására, hogy kisarjadása után a még zsenge hajtásokat levágjuk, és a kaszálékkal takarjuk a talajt. Néhány kaszálás után így a növény feléli a gumóban raktározott tartalékait, amelyeket asszimiláló zöldfelület hiányában már egyre kevésbé tud pótolni. Siettethető a folyamat úgy is, hogy a gumóstul kiásott csicsóka helyére rögtön valamilyen erős gyökerű növényt telepítünk, amely elfojtja a csicsókát.
Az idei rendkívüli szárazság azonban felveti a kérdést: egy ilyen igénytelen, sokoldalúan (élelemként, takarmányként, zöldtrágyaként) felhasználható növényt nem kellene-e mégis megtartani? A csicsóka mint gyógyélelmiszer ugyanis a burgonyánál sokkal tűrőképesebb, és táplálkozási értékét tekintve sem marad el tőle, sokféleképpen elkészíthető. Hozama ugyan általában kisebb, mint a burgonyáé, de egészségesebb, hiszen cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Donáth Balázs, Debrecen
A megfigyelések szerint a köszmétefajták közül az amerikai lisztharmatnak ellenálló fajta a hazai nemesítésű, piros bogyójú Bíbor és a zöld termésű Szentendrei fehér tájfajta. Az Invicta a tapasztalatok szerint nem teljesen rezisztens. A feketeribizli-fajták közül ellenállónak minősítették a svéd nemesítésű Tritont, közepesen ellenállónak a szintén svéd Titaniát és a szlovák Otelót.

Gombár Lajos, Biatorbágy
A fák ültetőgödrébe helyezett perforált gégecsövek arra szolgálnak, hogy azokon keresztül a gyökérzetet a mélyebb rétegekben is elláthassák vízzel és vízben oldott tápanyagokkal. Ez a megoldás kedvezőbb, mint csupán a talaj felszíni locsolása, de ennél is jobb lenne a fák mélyre hatoló, sűrűn elágazó gyökeresedésének serkentése. Ezt már a telepítést megelőzően előkészíthetjük az ültetőgödrök minél mélyebbre ásásával, az altalaj lazításával, a mélyebb rétegek vízzel és a humuszképződést segítő tápanyagokkal (szerves trágyával) való feltöltésével. Ilyen feltételek mellett a gyökerek az alsó rétegek felé növekednek, ahonnan hosszan tartó kedvezőtlen időszakokban is felvehetik a fejlődésükhöz szükséges vizet és tápanyagokat. A mély gyökeresedés fajtajelleg is, általában a vad és a vadalanyra oltott fajták ilyenek.

Bánat
Lapunk múlt heti számában írtunk egy olyan borjúról, amelynek a szíve a nyaki lebernyegében dobogott. A cikk megjelenése után nem sokkal gondozója, Lukács Józsefné sajnálattal tudatta velünk, hogy Bánat örökre elaludt.

Ezek is érdekelhetnek