Megcsípve, szotyósan jó

Aki kedveli a kissé fanyar, édes-savanykás ízeket, annak kedvencévé válhat a naspolya. Sokaknak azért okoz csalódást, mert éretlenül próbálkoznak vele – nem tudják, hogy utóérő.

Házunk tájaValló László2007. 12. 07. péntek2007. 12. 07.

Kép: ősz termés naspolya 2005 10 25 fotó:Váraljai viktória

Megcsípve, szotyósan jó
ősz termés naspolya 2005 10 25 fotó:Váraljai viktória

Annyira későn érik, hogy szüretével meg kell várni az első enyhe, őszi fagyokat, amelyek „megcsípik” a gyümölcsöt. Ekkor azonban a termés többnyire még kemény, fanyar, élvezhetetlen. És most kell a türelem: megvárni, amíg a sárgásbarna gyümölcsszín sötétbarnára vált, a terméshús megpuhul, képlékennyé (szotyóssá) válik, a héj pedig megráncosodik. Ekkor a naspolya kocsány felőli csúcsos részét leharapva az így támadt nyíláson kiszívható, kinyomható az ízletes gyümölcshús.
Ha túlságosan korán szedjük, nagy az esélye, hogy a naspolya később sem érik be és használhatatlanná válik. A nagyon késői szüretnek pedig az a veszélye, hogy beüthetnek az erős hidegek és megfagy a termés. A gyümölcs utóérése szobahőmérsékleten gyorsabb, pincében és kamrában lassabb.
A naspolya vitaminokban és pektinben gazdag, kalóriadús gyümölcs. (C-vitamin-tartalmát tekintve élen jár az almatermésűek – alma, körte, birs és naspolya – között.) Különösebb termőhelyi igénye nincs, jól alkalmazkodik a legkülönfélébb talajtípusokhoz, de a hűvösebb, párásabb klímában szebb termést hoz. Száraz, aszályos körülmények között gyümölcse nem fejlődik ki jól, és élvezeti értéke is erősen csökken. Itt az öntözés sokat javít a helyzeten.
Kis termetű (3-6 méter magas) fa vagy bokorfa alakot ölt, ami igen tetszetős, akár dísze is lehet a kertnek. (Mint ahogy díszítő értékkel bírnak a májusban nyíló virágai is.) Öntermékenyülő, így egy szál magában is jól terem.
Noha több fajtája ismert, a faiskolák leginkább a Holland óriást és a Szentesi rózsát szaporítják. Az előbbinek nagy gyümölcse a legvonzóbb tulajdonsága, húsa kissé száraz, benne a magok is nagyok. A Szentesi rózsa megnyúlt körte alakú, a Holland óriásnál kisebb gyümölcse lédús, íz- és zamatanyagokban igen gazdag. Létezik magnélküli naspolya is, amelynek húsa nagyon ízletes, viszont apró a gyümölcse, ezért nem keresett fajta.
A naspolya is, mint minden gyümölcs, frissen fogyasztva teljes értékű, a földolgozás csak csorbít rajta. Ám ha egyszerre nagy mennyiségben érik, és nem győzzük fogyasztani, érdemes dzsemnek eltenni. Ehhez az érett naspolyát kimagozzuk, kevés vízzel 15 percig főzzük, majd átpasszírozzuk. Cukrot adunk hozzá, és így főzzük még szűk fél órán át. Kenyérre kenve vagy sütemények töltelékeként egyaránt fölhasználhatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek