Főzhető jégcsapok

Jégcsapokat ilyenkor télen nemcsak az eresz alatt találhatunk, hanem a piacokon is. Érdemes hazavinni néhányat, nem is olvadnak el, hiszen ropogós zöldségek. A jégcsapretekről van szó, ami a vitaminszegény napokban fehér színe ellenére megszínesíti étkezésünket.

Házunk tájaPethes József2008. 01. 18. péntek2008. 01. 18.
Főzhető jégcsapok

Ez a fehér retek Ázsia egyik legfontosabb zöldségnövénye, a japán, a kínai és az indiai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Egészen méretes példányok teremnek belőle, általában 20-35 centiméter hosszúak, de nem ritka a félméteres darab sem, a legnagyobbak átmérője pedig elérheti a 10 centimétert. Ázsiában szívesen fogyasztják nyersen, apró kockákra vagy vékony szeletekre vágva, sós pácban vagy szójaszósszal, de gyakran párolják, levesbe főzik vagy tengeri ételek mellé kínált szószba is keverik. Kínában újév napján tortát sütnek belőle, és frissen fogyasztják.
A jégcsapretek a diétás étrend fontos alapanyaga, mert alacsony a kalóriatartalma, sok benne az A-, a B- és a C-vitamin, valamint a kalcium, a vas és a foszfor. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei (amelyek enyhe csípősségének okozói) elősegítik az emésztést. Zamatos, kicsit édeskés és kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek. Legédesebb része közvetlenül a levelek alatti fehér vagy egyes fajtáknál zöld színű gyökérváll. Főzés közben a csípőssége elillan, míg édeskés aromája tovább fokozódik.
A piacon leginkább egyesével, esetleg kettes-hármas kötegben találkozhatunk vele. Frissességére a hónapos retekhez hasonló jelek utalnak: olyat válasszunk, ami kemény és fényes. Barnás foltok lehetnek rajta, ezek általában ütődés nyomán alakulnak ki, csupán az esztétikumot befolyásolják. Ha viszont puha a folt, akkor fagyás is lehet, tehát a retek bármikor igen gyors és hirtelen romlásnak indulhat. Az egészséges jégcsapretek hűtőben hosszabb ideig tárolható. A hónapos retekkel ellentétben fogyasztás előtt érdemes meghámozni.
Jégcsapretket magunk is termeszthetünk, ha ismerjük a növény igényeit, melyekről gondoskodni is tudunk. Főleg tavasszal, ősszel érdemes vele próbálkozni, mert a retek nem szereti a nagy meleget. Hogy szép hosszú jégcsapjaink legyenek, igen fontos a nagyon mélyen művelt, laza szerkezetű, tápanyagban dús talaj, majd a rendszeres öntözés.
Ha bőséges a termés, akár mártást is készíthetünk belőle. Nem kell más hozzá, csak egy jókora, zsenge retek, egy fej hagyma, egy-egy ágacska menta és koriander, chili paprika, két csipet gyömbér, 2 deci tejföl, fél evőkanál cukor és ízlés szerint só. A megtisztított összetevőket mosás, tisztítás és aprítás után össze kell keverni, turmixolni. Utána mehet a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, majd hidegen, mártásként fogyaszthatjuk.

Ezek is érdekelhetnek