Atkaveszély a szőlőben

Gyümölcsfáink lemosó permetezése után fordítsunk gondot a szőlőre is. A tél kedvezett a szőlőbetegségek, főleg a lisztharmat szaporító alakjainak, valamint a kártevők áttelelésének.

Házunk tájaKobza Sándor - Tóth Miklós2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.
Atkaveszély a szőlőben

A lemetszett vesszőket gyűjtsük össze és égessük el, ezzel az áttelelő atkatojásokat, pajzstetveket, valamint a lisztharmatgombát gyérítjük. A pajzstetvek közvetlenül a fakadó vesszőkre jelentenek veszélyt, mert elszívják a nedvüket, ezáltal késleltetik a fakadást, gyengítik a tőkét. A szőlőlevélatka károsítása különösen tavasszal veszélyes, amikor a rügyekben áttelelő egyedek szívogatása következtében rügypusztulás következhet be. A szőlő fakadása vontatott, a hajtások rövidülnek. Ha a téli rügyvizsgálatok a kártételi küszöb feletti egyedszámot mutatnak, a lemosó permetezésre (kéntartalmú szerek) mindenképpen kerítsünk sort. Közepes fertőzöttségi szintnél a fakadástól a kisleveles állapotig védekezhetünk speciális atkaölő szerekkel. A nyár folyamán a lisztharmat ellen alkalmazott kénkészítményekkel a levélatkák szaporodását is korlátozzuk. Rügyduzzadás és rügyfakadás idején, főleg homoktalajokon a kendermagbogár, valamint a szőlőilonca áttelelő hernyói ellen kell permeteznünk a rágó kártevők ellen hatásos szerekkel. A szőlő kisleveles, illetve rövidhajtásos állapotában a lisztharmat és szőlőorbánc korai fertőzését kell megakadályoznunk.
Almafáinkon március végétől, április elejétől (rügyfakadás után) el kell kezdeni a lisztharmat elleni védekezést. Rügypattanáskor vagy közvetlenül utána a kéntartalmú készítmények nagyon hatásosak a rügyekben áttelelt gombafonalak fejlődésének meggátlására. Rügyfakadás után, egérfül állapotban a lisztharmat leküzdése mellett elkezdhetjük a varasodás elleni rendszeres védekezést is. A két betegség ellen együttesen védekezhetünk réz- és kéntartalmú szerrel. Amennyiben a korai levéltetű és a sodrómoly kártételét észleljük, a permetléhez adjunk rovarölő szert. Réztartalmú szereket a későbbiekben ne használjunk, mert perzselik a leveleket. Helyettük szerves hatóanyagú gombaölőket alkalmazzunk, ezek a monília ellen is hatásosak. Az őszibarackfán, ha már rezes lemosó permetezésben részesítettük, rügypattanáskor vagy közvetlenül utána a tafrinás levélfodrosodás és a klaszterospóriumos levéllyukacsosodás ellen kell védekezni. Piros bimbós állapotban ismét a tafrina és a levéllyukacsosodás ellen kell permetezni szerves gombaölő szerekkel. Ekkor kell elkezdeni a lisztharmat, a barackmoly és a levéltetvek elleni védekezéseket is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek