Bozsik gazda tollából

Nosztalgiaalmák

Házunk tájaBozsik József2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.
Bozsik gazda tollából

A megszépítő messzeség fényében másként tündökölnek a régi almafajták, mintha egy összehasonlító fajtakísérletben néznénk őket, a mai újdonságokkal versenyezve. De igaz, hogy a hajdan volt almák közül jó néhány igazságtalanul került a süllyesztőbe. Olvasóink is keresik a régi értékeket, és a faiskolai árudákban is gyakran érdeklődnek ilyenek iránt. Újfehértón, a gyümölcskutató intézetben (Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató- Szaktanácsadó Kht., 4244 Újfehértó, Vadastag 2.) találjuk hazánk legnagyobb almagénbankját. Kiváló kertészek gyűjtötték össze a tájfajtákat, feledésbe menő egykori sztárokat, hogy megőrizzék az utókornak. Szemző hajtást, oltócsapot lehet náluk igényelni, így kertünkbe is beültethetjük az elfeledett értékeket, amelyek ma már az árudákban nem kaphatók, mert kikerültek a szaporításból. Nem is beszélve a gyermekkor emlékeiről, amelyek előtolulnak, amikor a fácska termőre fordul. De egy nagyobb fába is beleolthatjuk a nosztalgiafajtákat. Ha új csemetét akarunk, egy-egy almamagból alanyt kapunk – de ez vadalany erősségű, óriási fát eredményez. Kissé bonyolultabb, ha egy faiskolából vásárolunk gyenge vagy közepes erősségű alanyt, és arra szemzünk, oltunk. A Nemzeti Fajtajegyzéken is szerepelnek régi értékek.
A Batul nyitja a sort, amely október elején szüretelhető igazi hungarikum. Régen narancsalmának, üvegalmának is nevezték. Erdélyből került hozzánk. Kiváló, zamatos téli alma, ma is sokan keresik. A Cox narancs renet Angliából származik. A legrégebben termesztett fajták egyike, a világon mindenütt ismerték. Sajnos érzékeny a lisztharmatra, és az almamoly is nagyon szereti. Tárolás alatt gyümölcsein gyakran fellép a keserűfoltosság. A Gravensteini októbertől érő, minden tekintetben elsőrendű minőségű alma. Hatalmas gyümölcsei kúposak vagy lapos gömb alakúak. Héja finom tapintatú, fénylő, értével aranysárga, napos oldalán pirossal csíkozott. Húsa kitűnő zamatú, fehéres színű.
A húsvéti rozmaring hazai eredetű alma. Országosan ismert és elterjedt volt, még a hatvanas években is termesztették, de mára szinte teljesen elfelejtették. Legnagyobb előnye igénytelensége és rendkívül jó tárolhatósága. Rendszeresen, bőven terem, bár némely években kevesebb gyümölcsöt érlel. Terméshullásra nem hajlamos. Nagymértékben tűri a szélsőséges éghajlati változásokat, és bár kedveli a nedvességet, alkalmazkodóképessége révén szinte minden talajon megél. Szeptember második felétől október végéig szedhető, decembertől áprilisig fogyasztható: ez az igazi magyar zöldalma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek