Királyi vérből fakadt

Vannak virágok, amelyek ugyanúgy hozzátartoznak a húsvéti hangulathoz, mint a sonka és a tojás. Ilyen például az ibolya, a nárcisz és természetesen az édeskésen finom és friss illatú jácint.

Házunk tájaPethes József2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.

Kép: jácint virág föld cserép 2008 03 17 Fotó: Kállai Márton

Királyi vérből fakadt
jácint virág föld cserép 2008 03 17 Fotó: Kállai Márton

Az időjárásnak köszönhetően az idei korai húsvétot is színessé teszi. Nevének eredete elárulja, hogy már több ezer éve kápráztatja el az emberiséget. Egy régi legenda szerint Hyakinthoszról, a spártai király szépséges fiáról nevezték el ezt a virágot. Akkor érte halálos baleset a fiút, amikor az Apolló által elvetett diszkoszt a féltékeny Zephyros félrekapta, s ezért a korong fején találta. Az ő kihullott véréből nőttek ki az első jácintok. Róla kapta a növény latin nevét is, amely így hangzik: Hyacinthus.
Mivel a jácint hagymái könnyen hajtathatók, nemcsak kertekben díszlik, hanem cserepekben is, főleg télen és kora tavasszal. A kertbe ősszel kell kiültetni. Az időjárástól függően márciusban vagy áprilisban jelennek meg illatos, tömött fürtben álló virágai. Bár kitűnően áttelel, a levelek elszáradása után – általában júniusban – érdemes felszedni a hagymákat, majd szeptember elején újra lerakni. Ez a titka az évekig tartó, folyamatos virágzásának. Nyáron a hagymákat száraz, hűvös helyen kell tárolni. Az 1970-es évek óta, amióta sikerült a hagymák biológiai egyensúlyát hűtéssel is befolyásolni, a növényeket télen is virágzásra lehet késztetni. Erre csak az előhűtött hagymák alkalmasak. A szeptemberben cserepekbe elültetett, előhűtött hagymák 10-12 hét múlva gyökeret eresztenek, majd karácsony tájékán virágoznak. A hajtáscsúcs megjelenéséig, amíg a gyökerek megerősödnek, a cserepet sötét, hűvös (10 Celsius-fok körüli) helyen tartják, majd fokozatosan növelik a hőmérsékletet és a fény mennyiségét, csak ezután viszik a szobába vagy a télikertbe. Ha ilyen cserepes jácintot kaptunk ajándékba, elvirágzása után kiültethetjük a kertbe, ahol megerősödik ugyan, de csak egy-két év múlva virágzik újra. Ezeket viszont már nem tudjuk még egyszer téli virágzásra késztetni.
A kerti jácint a Földközi-tenger menti országokból származik. Több családtagja ismert: legkülönlegesebbek a vízijácintok, melyek azzal a képességgel is büszkélkedhetnek, hogy megtisztítják a szennyezett vizet. Nálunk a kerti jácint terjedt el, nemcsak finom illata, hanem csábító külseje miatt is. Ma már a hagyományosnak számító kék, rózsaszínű, fehér és halványsárga virágú fajták mellett cseresznyepiros is díszlik a kertekben. A jácint előnyben részesíti a humuszos, mészben gazdag és laza szerkezetű talajokat, csak ilyen körülmények között fejlődik szépen és jelenik meg rajta pompás virágkorona.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek