Bozsik gazda tollából

Mariskától a gumibarackig

Házunk tájaBozsik József2008. 08. 22. péntek2008. 08. 22.

Kép: Őszibarack gyümölcs vitamin Fotó: Habik Csaba

Bozsik gazda tollából
Őszibarack gyümölcs vitamin Fotó: Habik Csaba

Egy olvasónk azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy adjunk neki tanácsot: milyen őszibarackfajtákat telepítsen az ősszel, hogy a legkoraibbtól a legkésőbb érésűig mindig legyen mit szüretelnie? Mivel ez a téma másokat is érdekelhet, a lap hasábjain is választ adok neki. A Nemzeti Fajtajegyzéken szereplő fajtákat sorolom fel, mert ezek korlátozás nélkül szaporíthatók, és bármelyik faiskolában megrendelhetők, különböző alanyra szemezve.
Az első sorozatot a fehér húsú, molyhos héjú őszibarack jelenti. Újdonság a Kraprim, amely még a jól bevált Springtime-ot is megelőzi érésben. Tehát június közepén indul a szezon ezzel a két barackkal. Július első dekádjában kezd érni a Mariska és a Piroska. Őket követi a Genadix-4-es. A Remény nevű lapos őszibarack, a pogácsa barack szintén fehér húsú, és augusztus elején érik. Ezt követi a Nektár H és a Maria Bianca. Majd jön a jól bevált Ford. Újdonság a Meystar, amely szinte együtt érik az Incrocio Pieri nevű fajtával. A Roter Kaiser vörös levelű, ám fehér húsú barack is számításba jöhet Szent István havában. Majd augusztus 20-a táján meghatározó még ma is a Champion. Szeptember elején érleli gyümölcseit a Michelini. A sort a Shipley zárja, szeptember végén.
A sárga húsú, molyhos héjú barackok június 20-a táján kezdenek érni, a Springcresttel egy időben. Majd jön júliusban a Dixired, az EarliGlo, az Early Redhaven és a Jerseyland. A július–augusztus határt a Redhaven lépi át, utána jön a Regina, amely augusztus elején kezdi érlelni gyümölcseit. Ezt követi a Suncrest, a Cresthaven, a Fayette, a Loring és az Elberta. A sort a Szegedi arany zárja szeptember első napjaiban.
A nektarinok, vagyis a csupasz héjú őszibarackok sorát a Red June nyitja július közepén. Őt a Harko követi, majd az Independence jön augusztus elején, utána pedig a Nektared 4. Valamennyi nektarin sárga húsú, kivéve a Snow Queent, amely a Flavortop előtt érik. A Zaidalub, más szóval Nectarella, genetikailag törpe, sárga húsú nektarin augusztus közepén érik. Ezt követi az Apolka, az Andosa, a Venus és a Fantasia augusztus végén. A sort a Fairlane zárja szeptember végi érési idővel.
A negyedik sorozatot a konzervipari őszibarackok jelentik, amelyeket gumibaracknak is neveznek, mert éretten is kemény marad a gyümölcsök húsa. Valamennyi sárga húsú fajta. A Baladin érik először, július második dekádjában. Ezt követi a Loadel augusztus első dekádjában, majd jön a Babygold-5, a Babygold-6, valamint a Babygold-7. Ez a három barack egymást követve, augusztus tizedikétől szeptember elejéig folyamatosan érik. Egyes szakértők szerint az ipari őszibarackok nyersen emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Ennek ellenére, mivel szépek, szokták árulni a piacon. Maghoz kötött a gyümölcshúsuk, vagyis duránci fajták. Erről és a kőkemény, ropogós gyümölcshúsról rögtön felismerhetők. Lekvár is csak akkor főzhető belőlük, ha ledaráljuk őket, egyébként sohasem puhulnak meg. De pontosan ezért rendkívül finom befőtt, kompót főzhető belőlük. A hőkezelés hatására pazar, fűszeres zamattal ajándékoznak meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek