Korai, mint a Harmat

Egyik kedves olvasónk a Harmat nevű sárgabarackfajtáról szeretne minél többet tudni. Kérdezi: milyen a termése, öntermékeny-e? Gyümölcse milyen alakú, milyen nagy és mikor érik?

Házunk tájaBozsik József2009. 03. 12. csütörtök2009. 03. 12.
Korai, mint a Harmat

A Harmat a Kertészeti Egyetem Nemesítési Tanszékén született: Pedryc Andrzej és Tamássy István nemesítette. Nevét onnan kapta, hogy olyan korai a barackok világában, mint mezőn a harmat. Amikor a tanszéken dolgoztam, láthattam a virágmegfigyelési vizsgálatokat, amelyeket a mínusz 25 és 28 fokos nagy téli hidegek után végeztünk. Ez a fajtajelölt kitűnt azzal, hogy virágainak egy része még ezeket a kemény hidegeket is épségben átvészelte. Az életben maradt virágok száma alapján téltűrése közepes osztályzatot kapott, de a megmaradt virágok döntő többségéből gyümölcs fejlődött, és ezeket a fák ki is nevelték. Ráadásul hihetetlenül korán érik: általában június közepén, késői, hideg évjáratokban június második felében, vagyis a cseresznyével egy időben.
Az, hogy magyar barack, először nem is akarták elhinni a magyar kereskedők. Ez akkor történt, amikor Kecskemét térségében az egyik téeszültetvény a rendszerváltozás után magánkézbe került, és a gazdák a nagybani piacra vitték a gyümölcsöket. A kereskedők hitetlenkedve kérdezték, hogy honnan szerezték ezt a spanyol árut. Amikor a gazdák azt válaszolták, hogy az Alföldön termett, kinevették őket, mondván, hogy ez nem létezik, ilyen korai barack Magyarországon nincs. Ezek után azonban megvették, méghozzá jó áron, így a kilencvenes évek elején a huszonhat Harmat barackfa annyi pénzt hozott a konyhára, hogy a gazda már június végén a pénzénél volt.
Ez a fajta korán virágzik. Részben öntermékenyülő fajta. Jó pollenadói a Ceglédi Piroska, a Ceglédi óriás és a kanadai Harcot fajta. Gyümölcse középnagy, 35-45 gramm tömegű, megnyúlt tojásdad alakú, a kocsány felé kúposan összeszűkülő, oldalról lapított, tehát a Mandula kajszira emlékeztet. A gyümölcs héjának alapszíne a krémszíntől kezdve a narancssárgáig terjed. Napos oldalán kárminpirossal bemosott. Szöveti szerkezete finom, puha, alig érezhető rostokkal, íze üde. Fája erős növekedésű, felfelé törekvő koronájú, kevés elágazódással. Két fontos kórokozó gombával, a gnomóniával és a moníliával szemben közepesen fogékony. Koraisága miatt a frissgyümölcs-piac megbecsült fajtája lehet, hiszen primőr jellege révén extraprofittal kecsegtet, még a dél-európai importáruval is felveszi a versenyt. Lajosmizsén az egyik faiskola foglalkozik a szaporításával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek