Bencések pincéje

Tavasz eleje, holtszezon, ráadásul esik az eső. Hová menjen az élményre vágyó turista? Műemlék templomba vagy esetleg borospincébe? Vagy olyan helyre, ahol mindkettő együtt van?

Házunk tája2009. 04. 09. csütörtök2009. 04. 09.
Bencések pincéje

Szent Márton hegye mellett autózva természetesen az apátság jut eszünkbe, nem a pincészet. Aki sose hallott arról, hogy a bencés apátság bort is termel, meglepődve veszi észre a fogadóépület vitrinjeiben az üvegeket. Aztán még nagyobb a csodálkozás a különféle dobozok, tégelyek, palackok láttán: szappan, gyógytea, fűszerek, borecet, levendulaolaj. Mind a Pannonhalmi Főapátság termékei. A nőnemű látogató ekkor még megfékezi vásárlási vágyát, és megérdeklődi, hogy megnézhető-e a pincészet külön is, vagy csak az apátsággal együtt.  Kedves eligazítást kapunk: természetesen külön is látogatható, és kettőnknek is tartanak vezetést, kérhetjük borkóstolóval vagy a nélkül is. Fél óra múlva legyünk az apátság főbejáratánál, odajön értünk a vezető.
Az alsó parkoló mellé épített modern fogadóépület most nagynak tűnik, de a forgalmas nyári napokon bizonyára zsúfolásig tele lesz. A csoportok indulásáig a vetítőben filmet lehet nézni az apátság életéről, de a falakon, tárlókban is van böngészni való. Lélekben ráhangolódhat a látogató a bencések világára.
Fél óra múlva találkozunk egy lánnyal, aki csaknem egy óra hosszat a kalauzunk lesz. Olyan örömmel vezet körbe, mintha a sajátja lenne: nézzük meg, a pince megépítése nem tette tönkre a hegyet, semmilyen irányból nem zavarja az apátság megszokott látványát. A pincészet fölső bejárata beleolvad az apátságot alulról övező erdőbe, az alsó kijárata pedig már a régi útra nyílik. Magát a négyszintes épületet és a hegybe nyúló pincéket úgy építették bele a hegybe, hogy elbontották a hegyoldalt, beépítették a falakat, csöveket, tartályokat, gépeket, majd visszahordták rá az eredeti földet. A hatalmas épületből szinte semmi nem látszik, igyekeztek az eredeti növényzetet is helyreállítani.
Az apátság 52 hektárt vásárolt vissza hajdani birtokaiból, a dűlőket nagyrészt újra is telepítette: a hagyományos fajták (Olaszrizling, Sárfehér, Ezerjó) mellett divatos nemzetközi fajtákat (Chardonnay, Pinot blanc, Pinot noir, Merlot) is ültettek. A borházban a legmodernebb technikával találkozunk: rozsdamentes tartályok, fényes csövek, a bortermelés világszínvonalú eszközei. Kíméletes feldolgozási módszert alkalmaznak, hogy a bor a lehető legtöbbet megőrizze a gyümölcs frissességéből és aromáiból. Az erjedő must a gravitáció erejével halad lefelé a csövekben, míg a pinceszintre ér, ahol a bort fajtától függően fahordókban vagy fémtartályokban tárolják a palackozásig.
A pince előterében a fahordók mellett nagyobb társaság is leültethető. Gyönyörű borokból kapunk kóstolót, és mellé szép magyar szót is. Kívánom minden borbarátnak, hogy az Infusio vagy a Hemina történetét olyan gördülékenyen elmesélve ismerje meg, ahogy mi hallottuk a vezetőnktől. Aztán persze veszünk néhányat az évente kikerülő 300 ezer palackból: nemcsak bort, hanem meggylikőrt és törkölypálinkát is. És megfogadjuk, hogy visszajövünk a nyáron, amikor a kóstolóteraszról a virágzó levendulatáblára lehet majd látni.
Aztán napokig dajkáljuk magunkban a ritka érzést: Magyarországon lehet így is? Jó terméket előállítani, korszerűen, nem rombolva a természetet? Lehet úgy is építkezni, hogy nem a sívó táj marad utána? Lehet kulturált marketingmunkát végezni, mert hiszen a jó bornak is kell cégér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek