Növényorvosi tanácsok

Végre megjött a várva várt eső, ami véget vetett az aszálynak. Sok helyen óriási károkat okoztak a heves viharok, jégverések, ezért vannak, akik úgy vélik, már nincs értelme semmi munkának. Pedig a növényvédelemre továbbra is gondolni kell, már a jövő évi termés érdekében. Ugyanis a kiadós esők, a párás levegő magával hozott bizonyos növényi betegségeket. Ilyenkor nagyon résen kell lennie annak, aki meg akarja előzni a károkat kertjében, szőlőjében. Akár szőlő-peronoszpóra, akár lisztharmat vagy szürkerothadás – érdemes ellenük a hosszabb hatástartamú, kombinált szereket választani. Néhány név a gazdaboltokban is kapható készítmények közül: Rézoxiklorid, Bordói lé+kén, Zenatil R, Quadris, Miltox Special Extra WP+Thiovit jet, Vegasol.

Házunk tájaPethes József2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.
Növényorvosi tanácsok

A párás, meleg időben hamarabb megbetegszik a krumpli is, főleg a burgonyavész és az alternáriás betegség okoz károkat, hiszen a tünetek nem csak a levélen látszanak, hanem maga a gumó is használhatatlan lesz. Néhány hatásos szer ellenük: Ridomil Gold, Forum, Mikal, Acrobat, Amistar, Curzate és Galben. Burgonyabogár-veszély esetén valamilyen rovarölő szert is keverni kell a permetlébe: például Actarát, Cyperilt, Matchot, Nomoltot, Novadort vagy Ripcordot. A paradicsom legveszélyesebb gombás betegsége, a paradicsomvész terjedéséhez is kedvezőek a feltételek, ezért ha egészséges termést szeretnénk, megelőző jelleggel kell permeteznünk. Jók ellene általában a peronoszpóra elleni készítmények, a réztartalmú szerek, és például a Vitra, a Vondozeb, az Amistar, illetve a Ridomil Gold.

Az esős, meleg idő tönkreteheti az uborkát, a tököt, a dinynyét, a cukkinit és a patisszont is. Veszélyes lehet a peronoszpóra, mert a levél teljesen elszáradhat, és utána a termés sem tud kifejlődni. Jók ellene a réztartalmú szerek és például az Acrobat, az Aliette, a Kocide Combi, a Fusilan és a Proplant is. Lisztharmat ellen kéntartalmú készítményt kell bevetni, választhatjuk például a Topsint, a Rézként és Karathanét is. Ezekkel a szerekkel és az Amistarral a paprika-lisztharmat ellen is permetezhetünk. Paprikánál esős időben gondot okoz még a baktériumos lágyrothadás is, ami ellen például Kasuminnal és Championnal védekezhetünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek