Permetezni, de mivel?

Ezekben a kánikulai napokban újra csak öntöznünk kell, hiszen bár elegendő eső hullott, de a talajok gyorsan kiszáradnak. Ezt megelőzhetjük, ha átkapáljuk a kertet, s ahol tudjuk, szerves anyaggal, mulccsal borítjuk be a sorközöket. Főleg a káposztafélék, a paprika, az uborka, a paradicsom és a tökfélék hálálják meg az öntözést.

Házunk tájaPethes József2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.
Permetezni, de mivel?

Gyümölcsfáink közül talán az almástermésűekre (alma, körte, birs) kell a legjobban odafigyelnünk. Mostanában is fertőzhet a lisztharmat, a varasodás, és rajzanak a molyok. Lisztharmat ellen jó például a Topsin M, a Trifmine, a Karathane, a Tiosol és a Vektafid S. Varasodás ellen hatásos a Dithane M 45, a Miltox Special, a Rézkén és a Topas 100 EC. Almamoly ellen a következő készítmények valamelyike alkalmazható: Actara, Nomolt, Basudin 600 EW, Trebon, Dipel. Az augusztusban érő őszibarackfajtákban július közepén főleg a keleti gyümölcsmoly okozhat károkat. Megelőzésként érdemes permetezni az alábbi szerek valamelyikével: Cyper 10 EM, Decis 2,5 EC, Dimilin 25 WP, Karate Zeon, Talstar. Szilvafáinkat ilyenkor a szilvamoly támadhatja meg. Hatásos ellene például a Bacticid, az Insegar, a Karate Zeon, a Sherpa és a Splendour.

Szőlőben továbbra is a peronoszpóra és a lisztharmat a fő ellenségünk. Leküzdésükre jobbnál jobb készítmények kaphatók a gazdaboltokban: Rézoxiklorid, Bordóilé + kén, Champion, Zenatil, Cursate, Quadris, Miltox Special Extra + Thiovit Jet, Kumulus, Mitrothiol Special.

A konyhakertben a káposztaféléket főként a különböző lepkefajok és a levéltetvek károsíthatják. Érdemes környezetkímélő szert választani: lepkék ellen például a Nomoltot, levéltetvek ellen pedig a Primor 50 WG-t. Paradicsomban továbbra is a paradicsomvész ellen kell védekeznünk, megelőző jelleggel. Hatásos ellene például az Amistar, a Mikal, a Cursate, a Ridomil Gold és az Acrobat. Szintén megelőzni érdemes az uborkaperonoszpórát és lisztharmatot is. Mivel rendszeresen szedni kell az uborkát, érdemes rövid, 2-3 napos várakozási idejű szert választani. Ilyen például az Aliette, a Forum M, a Champion és a Rézoxiklorid. Lisztharmat ellen bármelyik kéntartalmú szer jó, és mindkét betegség ellen hatásos a Systhane Duplo.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek