Szüret előtt

Augusztus elején, a tikkasztó kánikulában rendszeresen öntözni kell a kert növényeit. Főleg a paprika, a paradicsom, a zöldbab, a csemegekukorica és a tökfélék érzékenyek a vízhiányra. Figyelni kell gyümölcsfáinkat is, mert általában ilyenkor szoktak megjelenni az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkei. Ezek kezdetben kis felületen látszanak, a hernyók is kicsik, de egyre növekszenek. Ha időben észrevesszük a kártevőket, vágjuk le a hernyófészkeket, és égessük el. Ezzel megúszhatjuk a vegyszeres védekezést. Ha viszont permetezni kell, az alábbi szerek közül választhatunk: Dimilin, Insegar, Match és Dipel.

Házunk tájaPethes József2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Szüret előtt

A szeptemberben érő őszibarackfajtákat ezekben a napokban, hetekben a keleti gyümölcsmoly veszélyezteti, de védekezni kell a pajzstetvek, a monília és a sztigmiás levéllyukacsosodás ellen is. Ezért a permetlében legyen például Dimilin, Karate Zeon, Systhane Duplo, Topsin M-70, Rovral, Flumite, Nissorun és Sanmite. Mostanában a szilvamoly is gondot okozhat, ellene például az alábbi készítmények jöhetnek szóba: Bacticid, Cyper, Decis, Sherpa és Splendour.

Augusztus elejétől fokozottabban figyelnünk kell a szőlőben alkalmazott növényvédő készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejére is. A peronoszpóra ellen felhasználható gombaölők közül a Dithane M-45, a Polyram, a Vondozeb várakozási ideje harminc nap, tehát utoljára csak szüret előtt egy hónappal alkalmazhatók. A többi készítmény (Rézoxiklorid, Bordói lé, Champion, Cuproxat, Kupfer, Fisila, Galben, Curzate, Mikál) várakozási ideje huszonegy nap. A legveszélyesebb kórokozó, a botritiszes szürkerothadás elleni speciális készítmények közül a Switch várakozási ideje tizennégy nap, a Rovralé, a Teldoré és a Quadrisé hét nap. A lisztharmat ellen ilyenkor használható kéntartalmú szereknek nincs várakozási idejük, de szüret előtt három héttel abba kell hagyni a védekezést.

Száraz melegben az uborka és a többi tökféle is megkaphatja a lisztharmatot. Jó ellene például az Amistar, a Bordói lé+kén, a Karathane és a Topsin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek