Támadnak a molyok

Ezúttal a Syngenta növényvédelmi előrejelzése alapján hívjuk fel a figyelmet néhány időszerű védekezésre. Az almamoly és az aknázó molyok második nemzedékének rajzása lefutóban van, mostanában várható a lárvakelés.

Házunk tájaPethes József2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Támadnak a molyok

Többek között az alábbi szerekkel permetezhetünk ellenük: Actara, Decis 25 EC, Dipel, Karate Zeon, Match. Ha a száraz időjárás továbbra is fennmarad, akkor az atkák felszaporodása várható. Jó ellenük például az Agrokén, a Nevikén, a Vegesol és a Vektafid. Forrai Ákos, a cég szakembere felhívta a figyelmünket arra, hogy a varasodás konídiumos alakja is fertőz, aminek kedvez a reggeli pára, a hosszan tartó levélnedvesség. Főleg réztartalmú szerekkel permetezhetünk ellene (Réz-oxiklorid, Chorus, Dithane, Topsin, Topas).

Szilvában a levéltetvek és levélbetegségek okozzák a legtöbb problémát. Levéltetvek ellen jó például az Actara, a Biola, a Chess, a Decis és a Pirimor. A levélbetegségek ellen próbálkozhatunk az alábbi készítmények valamelyikével: Cuprofix, Kocide Combi, Manzate és Teldor. Mostanában a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly is folyamatosan rajzik. Jó ellenük például a Basudin 600 EW, a Cyperil, a Dimilin, a Sherpa és a Sumithion.

Szőlőben mind a három leggyakrabban előforduló betegség erősen fertőz. A peronoszpóra elsősorban a kacshajtásokon fordul elő nagyobb mértékben. Néhány permetszer ellene: Quadris, Acrobat, Cupertine, Ridomil Gold, Vondozeb, Zenatil. Lisztharmat ellen jó az Agrokén, a Karathane, a Systhane, a Bumper és a Tio-Biola. Az érés felé közeledve a szürkepenész tünetei szintén megjelentek már a fürtön. Az alábbi szerek valamelyikét vethetjük be megelőzésként: Quadris, Chorus, Rovral, Switch, Topsin.

A zöldségeskertben a hagyma peronoszpórafertőzése igen erőteljes és gyorsan terjed. Néhány ajánlott készítmény ellene: Amistar, Dithane, Galben, Kupfer Fusilan, Mikal. A permetlébe tapadást elősegítő szert is kell keverni. Szinte minden zöldségfajnál gondot okoznak a takácsatkák és a levéltetvek. A gyapottok-bagolylepke rajzása igen erőteljes, szinte minden zöldségfélét károsíthat, de elsősorban paprikában, paradicsomban és csemegekukoricában okozhat jelentős károkat. Érdemes védekezni ellene az alábbi készítmények valamelyikével: Decis, Karate Zeon, Match, Ripcord, Splendour.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek