Legyünk óvatosak!

Augusztus közepén már körültekintőbben kell megoldani a növényvédelmet, és a hosszabb élelmezés-egészségügyi várakozási idejű szereket jobb kerülni. Ezúttal az almás termésűeknél hívtuk fel a figyelmet erre, hiszen a meleg nyár miatt valószínűleg hamarabb szedhetők. Az almában az almamoly, az aknázómolyok és a sodrómolyok okozhatnak károkat. Ellenük környezetbarát készítmények jöhetnek szóba, melyeknek vagy nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idejük, vagy csupán 3-4 nap. Ilyen például a Dimilin 25 WP, a Dipel ES, a Decis 2,5 EC és a Karate Zeon 5 CS. Környezetkímélő megoldás a hernyófogó övek használata is.

Házunk tájaPethes József2009. 08. 07. péntek2009. 08. 07.
Legyünk óvatosak!

A szeptemberben érő őszibarackfajtákat csak akkor kell permetezni, ha a feromoncsapdák fogásai alapján a keleti gyümölcsmoly tömeges rajzására lehet következtetni. A permetlébe érdemes gombaölő szert is keverni, méghozzá a monília és a sztigmiás levéllyukacsosodás ellen. Ezek ellen például az alábbi készítmények használhatók: Dimilin, Karate Zeon, Systhane Duplo, Topsin M-70, Rovral. Ha a takácsatkák ellen is védekezni kell, jó például a Nissuron és a Flumite. Amikor a gyümölcsfákon észrevesszük az amerikai fehér szövőlepke fiatal hernyóinak jellegzetes fészkeit, azonnal távolítsuk el és égessük el, ezzel megelőzhetjük a permetezést is.

Szőlőben a szürkerothadásra érdemes figyelni. Az alábbi szerek valamelyikével előzhetjük meg: Chorus, Quadris, Rovral, Teldor, Topsin, Switch és Sumilex. A konyhakertben fokozottabban kell védekezni az ősszel érő káposztaféléket károsító bagolylepkék ellen. Csak akkor permetezzünk, ha muszáj: szóba jöhet például az Actara, a Basudin, a Cyper, a Decis, a Match és a Nomolt. Paradicsomban szintén károkat okozhat a gyapottok-bagolylepke hernyója. Mivel rendszeresen szedjük, ellene háromnapos várakozási idejű szert alkalmazhatunk (Karate Zeon, Sherpa, Decis). A levélbetegségek ellen szintén rövid várakozási idejű szert érdemes választani: Amistar, Galben, Mikal, Ridomil Gold. Ugyanakkor a fertőzött, rothadó bogyókat le kell szedni, majd megsemmisíteni, nehogy tovább fertőzzenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek