Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Akinek van a kertjében mogyoró, az már szedhet belőle, hiszen augusztus végétől október elejéig folyamatosan érik ez a ritka és értékes gyümölcs. Piacon csak nagyon elvétve lehet kapni, így a legtöbb ember csupán zacskóban vagy csokiban találkozik vele. Pedig az igazi íze a saját kertben, frissen szedett mogyorónak van, ami ráadásul egészséges is. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért kimondottan használ a szívbetegeknek, jó a betegségek megelőzésében. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, rostokkal, ezért jótékonyan hat az emésztésre. Ha valaki rendszeresen eszi, állítólag véd az elhízástól is. Ez nem garantálható, ha süteménybe, tortába teszi, viszont páratlan gasztronómiai élményben lehet része. Tehát minden érv amellett szól, hogy helye van a kertben. Októberben már ültethetjük is!
Sok kertben ott is van, viszont nem nagyon törődnek vele. Ezért történik meg, hogy általában lyukasan potyognak le a termések, belül pedig nincs semmi. Mindez megelőzhető némi odafigyeléssel. Nyugalmi állapotban a lisztharmatos hajtásvégeket, az elszáradt ágakat le kell vágni, majd el kell égetni. A vágás helyét ajánlatos sebkezelő anyaggal kezelni. Rügypattanás után pedig vágjuk le a mogyoró-gubacsatkával fertőzött rügyeket, és semmisítsük meg azokat. Könnyen felismerhetők, hiszen jóval nagyobbak, mint az egészségesek: nem hajtanak ki, hanem rózsaszerűen szétnyílnak.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu