Lyukas mogyoró

Akinek van a kertjében mogyoró, az már szedhet belőle, hiszen augusztus végétől október elejéig folyamatosan érik ez a ritka és értékes gyümölcs. Piacon csak nagyon elvétve lehet kapni, így a legtöbb ember csupán zacskóban vagy csokiban találkozik vele. Pedig az igazi íze a saját kertben, frissen szedett mogyorónak van, ami ráadásul egészséges is. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért kimondottan használ a szívbetegeknek, jó a betegségek megelőzésében. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, rostokkal, ezért jótékonyan hat az emésztésre. Ha valaki rendszeresen eszi, állítólag véd az elhízástól is. Ez nem garantálható, ha süteménybe, tortába teszi, viszont páratlan gasztronómiai élményben lehet része. Tehát minden érv amellett szól, hogy helye van a kertben. Októberben már ültethetjük is!

Házunk tájaPethes József2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.
Lyukas mogyoró

Sok kertben ott is van, viszont nem nagyon törődnek vele. Ezért történik meg, hogy általában lyukasan potyognak le a termések, belül pedig nincs semmi. Mindez megelőzhető némi odafigyeléssel. Nyugalmi állapotban a lisztharmatos hajtásvégeket, az elszáradt ágakat le kell vágni, majd el kell égetni. A vágás helyét ajánlatos sebkezelő anyaggal kezelni. Rügy­pat­tanás után pedig vágjuk le a mogyoró-gubacsatkával fertőzött rügyeket, és semmisítsük meg azokat. Könnyen felismerhetők, hiszen jóval nagyobbak, mint az egészségesek: nem hajtanak ki, hanem rózsaszerűen szétnyílnak.

 
Ezután május végén, június elején van még dolgunk, ugyanis ekkor támad a mogyoróormányos, amely képes elpusztítani a termést. Mivel a kártevő rajzása elhúzódik, akár többször is célszerű permetezni. Ak­­koriban amúgy is kell permetezni a többi gyümölcsfát, például molyok ellen, így nem szükséges külön a mogyorónak bekeverni a permetlét. A mogyoróormányos ellen jó például a Karate Zeon és a Decis. Ha az előző évben nagyon sok károsított, lyukas mogyorót észleltünk, akkor érdemes a dermedt bogarakat a hajnali órákban a bokor alá tett ponyvára lerázni, majd meg­semmisíteni.
(pethes)
 

Ezek is érdekelhetnek