Szexcsapdák

Ha nem akarunk feleslegesen permetezni a kártevők ellen, akkor alkalmazhatunk különböző rovarcsapdákat. Illatcsapdát magunk is készíthetünk. Ha vízzel hígított almacefrével félig megtöltünk egy műanyag edényt, s azt fellógatjuk az almafákra, akkor abba beleszállnak, beleragadnak, majd elpusztulnak a molyok. Ribiszkében ribiszkecefrével, málnában málnacefrével érhetünk el hasonló eredményt. Ez a csapda tehát azon az elven működik, hogy a rovarokat a tápnövényük illatanyaga alapján csalogatják oda.

Házunk tájaPethes József2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Szexcsapdák

A színcsapdák viszont a nappal repülő rovarok jó színérzékelő képességét használják ki. Ha ragasztóanyaggal bekent sárga lapot rakunk ki cseresznyefáinkra, akkor begyűjthetjük a cseresznyelegyeket. A kaliforniai pajzstetű hímjeinek rajzását pedig fehér színű ragacsos lap kihelyezésével érhetjük tetten. Fóliasátorban, üvegházban sárgára száll az üvegházi molytetű, kékre pedig a kaliforniai virágtripsz.

Míg a színcsapdák csak néhány rovarnál alkalmazhatók, addig egyre több kártevő lesz áldozata a feromoncsapdáknak, melyeket nem csak nagyobb gazdaságokban, hanem kiskertekben is érdemes kihelyezni. Ezek a csalfa készítmények a nőstény lepkék ivari vonzóanyagát, szexferomonját rejtik magukban, hogy a hím lepkéket lépre csalják. A csapda legfontosabb része az ivari csalogatóanyagot kibocsátó kapszula, amely mindig egy-egy lepkefaj nőstényének vonzerejét párologtatja ki. A hímek ezt csápjukkal megérzik, s keresni kezdik párjukat, de pechjükre csak a csapdával találkoznak. Mivel a feromoncsapdák fajspecifikusak, annyifélét kell beszerezni, ahány faj rajzását szeretnénk megfigyelni. Ezeket a csapdákat már a várható rajzás előtt két héttel érdemes kitenni, majd hetente ellenőrizni kell. Végül a bennragadt egyedek száma alapján dönti el a kertész, hogy kell-e, s mikor permeteznie. Ha valaki rendszeresen, hosszabb időn át használja a csapdákat, befoghatja az összes hím lepkét, megakadályozva ezzel a szaporodásukat, s megvalósítva az igazi környezetbarát védekezést.

Ezek is érdekelhetnek