Utolsó Permetezések

Augusztus végén, szeptember elején célszerű szamócát ültetni. Földjét érdemes előtte szerves trágyával ellátni, mert a növény a tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajokat szereti. Korábban szüretelhetünk jövőre, ha fekete fóliával takarjuk a földet és abba ültejük a palántákat. Ráadásul így az ültetvényünk gyomtalanítása is jóval kevesebb munkát igényel.

Házunk tájaPethes József2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.
Utolsó Permetezések

Ilyenkor már kevés dolgunk akad a permetezőgéppel. Almában legfeljebb az almamoly, a sodrómolyok és az aknázómolyok okozhatnak károkat. A közelgő szüret miatt azonban csak szükséges esetben és rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítményt (Dipel, Decis, Karate Zeon) célszerű használni. A később érő őszibarackfákon a keleti gyümölcsmoly és a kaliforniai pajzstetű károsíthat. Ellenük szintén rövid várakozási idejű vagy környezetbarát szer jöhet szóba. Ilyen például a Karate Zeon, a Talstar és a Bactucid. Továbbra is figyelni kell a gyümölcsfákat, nehogy az amerikai fehér szövőlepke hernyói eluralkodjanak rajtuk. Ha meglátjuk a hajtásvégeken a tojásokból kikelő kis hernyók jellegzetes fészkeit, még a magasabb fákról is vágjuk le és égessük el.

Szőlőben a lisztharmat fertőzési veszélye továbbra is fennáll, ha száraz, meleg az idő. Nedves, csapadékos időben pedig a botritiszes szürkerothadást kell megelőzni. A következő szereket célszerű használni: Teldor, Switch, Rovral, Thiovit Jet, Kumulus. A szeptember közepétől érő borszőlők utolsó permetezését a Rovral és a Kumulus kombinációjával érdemes elvégezni, mert csak hét nap a várakozási idejük. Botritiszes szürkerothadás ellen környezetkímélő készítmény a Trichodex WP.

A konyhakertben a későn fejesedő káposztát a bagolylepkék hernyói rághatják le. Ezeket legcélszerűbb összeszedni, de ha mégis permetezni kell, akkor a rövid várakozási idejű (Karate Zeon, Sherpa, Decis) szereket vagy a környezetbarát Bacticidot válasszuk. Ezek a készítmények plusz a Match szóba jöhetnek a paprikában és a paradicsomban károsító bagolylepkék ellen is. Ez utóbbi növénynél még gondolhatunk a levélbetegségekre is, ellenük az alábbi, rövid várakozási idejű szerek jöhetnek szóba: Amistar, Galben, Mikal, Cursate, Acrobat és Ridomil Gold.

Ezek is érdekelhetnek