Növények sövénynek

Eljött az ideje a sövények telepítésének. Van, aki kerítés mellé vagy kerítés helyett ülteti, hiszen jó por- és zajfogó, ugyanakkor ékes dísze lehet kertünknek, a madarak pedig külön örülnek neki. Ma már számtalan örökzöld és lombhullató faj közül választhatunk, azonban érdemes kertészetben, faiskolai lerakatokban venni a csemetéket. Nagy bevásárlóközpontokban talán olcsóbbak, de nem tudni, mióta állnak ott öntözetlenül a földlabdás vagy cserepes növények. Ha ilyeneket vásárolunk, akkor ültetésig öntözni kell, árnyékos helyre kell tenni őket, nehogy kiszáradjanak. Hasonlóan kell bánni a szabad gyökeres növényekkel is, miután földdel takartuk őket.

Házunk tájaPethes József2009. 09. 18. péntek2009. 09. 18.
Növények sövénynek

A konténeres növényeket, a téli fagyok kivételével, az év bármely szakaszában ültethetjük. Ezek akkor vannak megfelelő állapotban, ha a gyökerek kellően behálózták a földet, de a cserép alján lévő lyukakon még nem kandikálnak kifelé. Földlabdás növény esetén a jutaanyagot, amibe a növényt csomagolták, nem kell eltávolítani, mert pár hónap után elbomlik. Ha levesszük, akkor a földlabda széteshet, a gyökerek elszakadnak, és a növény nem biztos, hogy meg is ered. Szabad gyökeres csemete esetén érdemes egy kicsit visszavágni a gyökereket. Mielőtt a csemetéket megvesszük, csak azt kell tudnunk, hogy milyen távolságra akarjuk azokat egymástól ültetni, és milyen hosszú sövényt szeretnénk. Jóval az ültetés előtt érdemes kiásni a gödröket: földlabdás és konténeres növény esetén elég akkorát, amekkorába a növény földlabdája belefér. Szabad gyökeres növény esetén ajánlott egy kicsit nagyobb gödröt ásni, mint a gyökerek mérete. Ültetés után pedig nincs más dolgunk, mint az öntözés, ha száraz az ősz.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen sövényt szeretne. Vannak a lomblevelű örökzöldek, melyek közül népszerű például a borbolya, a puszpáng (bukszus), a babérmeggy, a magyal, a tűztövis és a kecskerágó. A tűlevelű örökzöldek táborába tartozik többek között a tiszafa, a tuja, a hamisciprus, a boróka és a ciprus. A lombhullató növények közül pedig szép, virágzó sövények nevelhetők például a mályvából, az aranyvesszőből, az orgonából, a japánbirsből és a rózsaloncból.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek