Újabb tűzifa akció?

A hónap elején ért véget a tavaly szeptemberben kezdődött hatósági áras állami tűzifa akció. 2023. április 15-ig lehetett megrendelni és augusztus 4-ig kellett legkésőbb az érintetteknek elszállítaniuk az állam által meghatározott áron értékesített és a lakosság által megrendelt kedvezményes tűzifa tételeket.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 08. 22. kedd2023. 08. 22.
Újabb tűzifa akció?

170 ezer háztartás élt a lehetősséggel, összesen 1,253 millió köbméter fát vett így a lakosság. A kormányzati akció több célt is szolgált. Egyrészt letörte a tavaly nyár végére elszabadult faárakat. Volt, hogy egy erdei köbméter keményfáért már 120 ezer forintot is elkértek, plusz a szállítási díj. A program során a keményfáért 30 ezer forintot kellett fizetni, a puha lombos és fenyőfáért 19 ezret. Igaz ezeket a megrendelőnek kellett lakásához elszállíttatni, illetve az 1-4 méteres rönköket felvágatni, majd a kuglikat felhasogattatni. A piaci árak egyébként rögtön csökkenni kezdtek, az ország legtöbb pontján 60-70 ezer forintra estek. Idén tavasszal már 40 ezer forint körül is lehetett hasogatott fát venni. A kormányzati döntés másrészt magát a fához jutást segítette: tavaly már a nyár közepén sok helyen hiánycikknek minősült a tűzifa, mivel nagyjából pánikfelvásárlást váltott ki az elszabaduló és nagyon magas gázár. Utóbbit is ellensúlyozta az állam tűzifa akció. Sőt akár a következő két-három évre is kihatással lehet mindez, mivel egy háztartás 10 erdei köbméter is vásárolhatott, ami a legtöbb helyen sokkal több, mint az évente felhasznált fa.

Manapság nincs hiány a fapiacon, az árak 50-70 ezer forint között mozognak erdei köbméterenként. Vagyis valamivel drágább, mint tél végén és tavasszal volt, de még mindig nem tartunk ott, mint egy éve. Az isi igaz, hogy a kereslet sem óriási még, sokan a betárolt akciós fából oldják meg az idei fűtési idényt. Felmerült, hogy lesz-e megint a tavalyihoz hasonló hatósági áras tűzifa program, de erre még nincs kormányzati döntés. Sokak szerint nagyon nem is várható, mert egyrészt nincs olyan kaotikus piaci helyzet a tüzelők esetében, másrészt a gázárakra is vonatkozik a rezsicsökkentés, ráadásul a lakosság megtanult spórolni a fűtéssel is.

 

Ezek is érdekelhetnek