Olcsó külföldi húsok

Az utóbbi hetekben különféle baromfi- és sertéshúsok jelentek meg a hazai boltok egy részében. Német, lengyel és más országbeli termékekről van szó, aminek a háziasszonyok örülhetnek, viszont a magyar állattartóknak és feldolgozóknak egyre nagyobb problémát okoznak.

Házunk tája2023. 09. 26. kedd2023. 09. 26.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint lengyel csirkemellek, darált pulykahúsok nyomják le a kialakult árakat. Hasonló a helyzet a német sertéstermékekkel is, melyek egy része tőkehús, illetve szintén ledarált áru. Ez nem szolgálja a hazai ágazatok érdekeit, ezért a terméktanács nehezményezi a kereskedők magatartás-változását. Néhány éve ugyanis szinte mindegyik nagyobb bolthálózat vállalta, hogy magyar termékeket kínál a pultjaiban. Amióta azonban kötelező az akciózás, a kereskedelmi egységek a magyar helyett az olcsóbb importtal tesznek eleget az árengedményes előírásoknak. A hazai sertéságazat szereplői szintén kifogásolják az augusztustól kialakult gyakorlatot.

Az importnyomás előtt is megkezdődött már a korábbi magas élőállat-felvásárlási árak enyhe csökkenése, ami tovább folytatódott. A sertés kilójáért ma nagyjából 100 forinttal fizetnek kevesebbet, a csirkéért 40-60 forinttal, ami 10-25 százalékos mérséklődést jelent a csúcsárakhoz képest. A csökkenést egyébként az is lehetővé tette, hogy az utóbbi hónapokban a legnagyobb termelési költséget jelentő takarmányárak – köszönhetően a gabonaárak 30-50 százalékos mérséklődésének – egyre lejjebb mentek. Most azon a szinten állnak, melyek az állattartók számára még elfogadhatóak, de ha további csökkenés áll be, akkor már a veszteséget és nem a jövedelmet fogják számon tartani.

 

Ezek is érdekelhetnek