Változik-e a liszt ára?

A közeljövőben kiderül, sikerül-e a mostani piaci helyzetben a molnároknak megemelni a liszt árát vagy sem. A malmok egy része ugyanis még mindig a tavalyi, drágán vett búzát őrli, és a termelési költségelemek más részei is emelkedtek.

Házunk tája2023. 09. 27. szerda2023. 09. 27.
Változik-e a liszt ára?

Ugyanakkor a lisztárak több ok miatt is nyomottak, a boltokban ismét lehet kapni 200 forint körüli kilós kiszerelésű finomlisztet, ami a korábbi hatósági ársapkás szint körüli ár. A molnárok szerint viszont sokan mindezek miatt még mindig veszteség mellett üzemelnek, ezért az ágazat szeretne a kereskedőknél 10-15 százalékos áremelést elérni.

A piac azonban nem biztos, hogy kedvez ennek a szándéknak. Sok az olcsó liszt az országban és a környező államokban is, ami főleg az ukrán termékeknek köszönhető. Sok a búza is az országban, habár az igazi, nagyon jó minőségű kenyérgabonából a megszokottnál kevesebb – nagyjából 1-1,5 millió tonnányi – termett. Ez önmagában bőven elég lenne az országnak, de állítólag a közeljövőben megérkezhetnek a lengyel, német és olasz vevők is e tételekre. A gazdák most inkább kivárnak az értékesítéssel, ezért aztán a kiváló minőségű búza tonnáját a piac ma 75-80 ezer forint körüli áron tartja, míg a gyengébb termésért alig 60-62 ezret fizet.

Nagy kérdés, hogy miként reagál majd az esetleges lisztdrágulásra a sütőipar: emelkedik-e megint a kenyér és a péksütemény ára, ami éppen az utóbbi hónapokban kezdte megint az elfogadhatóbb mértéket megütni?

 

Ezek is érdekelhetnek