Döcög a magyar paprika

Kína a fűszerpaprika piacán is tarol – legalábbis a gyengébb minőséget elfogadók között. Hozzájuk tartoznak a legnagyobb felhasználóknak számító élelmiszer-feldolgozó cégek, melyek csak ke­­vés igazán jó minőségű paprikát vásárolnak, ezzel javítják fel némileg a gyengébb tételeket.

Házunk tája2023. 10. 01. vasárnap2023. 10. 01.
Döcög a magyar paprika

Itthon is itt az olcsó termék: ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa a zacskók címkéit, láthatja, hogy az olcsóbbak szinte kivétel nélkül kevert paprikák, azaz a tasak nemcsak magyar, hanem máshonnan származó őrleményt is tartalmaz. A kiváló minőségért ma már kilónként akár 5-7 ezer forintot is elkérnek a kisebb termelők, akik maguk dolgozzák fel és árulják a fűszert.

A legmagyarabbnak is mondott fűszer ráadásul eredetvédett, azaz uniós oltalmat is kapott. Ezt kellene kihasználni és még inkább fokozni a minőséget, illetve a termelési, gyártási előírások betartását. Az ilyen termékért a piac biztosan magasabb árat fizet, a nagy kérdés, hogy ebből a temékkörből mekkora mennyiségre tart igényt a nagyközönség, illetve a feldolgozóipar. Az olcsóbb kínai, dél-amerikai, közel-keleti termékek általában gyengébb minőségűek. Ezért kellene megváltoztatni a hazai paprika piaci pozicionálását, azaz erős marketinggel tudatosítani a felhasználókban, hogy a mi fűszerpaprikánk valóban kiváló minőséget jelent. Ehhez akár új eredetvédelmi szabályozást, saját termékfeldolgozást és értékesítést kellene bevezetni amellett, hogy modern termesztési fogásokra is szükség lenne. Mindez elképzelhetetlen összefogás nélkül.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek