Döcög a magyar paprika

Kína a fűszerpaprika piacán is tarol – legalábbis a gyengébb minőséget elfogadók között. Hozzájuk tartoznak a legnagyobb felhasználóknak számító élelmiszer-feldolgozó cégek, melyek csak ke­­vés igazán jó minőségű paprikát vásárolnak, ezzel javítják fel némileg a gyengébb tételeket.

Házunk tája2023. 10. 01. vasárnap2023. 10. 01.
Döcög a magyar paprika

Itthon is itt az olcsó termék: ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa a zacskók címkéit, láthatja, hogy az olcsóbbak szinte kivétel nélkül kevert paprikák, azaz a tasak nemcsak magyar, hanem máshonnan származó őrleményt is tartalmaz. A kiváló minőségért ma már kilónként akár 5-7 ezer forintot is elkérnek a kisebb termelők, akik maguk dolgozzák fel és árulják a fűszert.

A legmagyarabbnak is mondott fűszer ráadásul eredetvédett, azaz uniós oltalmat is kapott. Ezt kellene kihasználni és még inkább fokozni a minőséget, illetve a termelési, gyártási előírások betartását. Az ilyen termékért a piac biztosan magasabb árat fizet, a nagy kérdés, hogy ebből a temékkörből mekkora mennyiségre tart igényt a nagyközönség, illetve a feldolgozóipar. Az olcsóbb kínai, dél-amerikai, közel-keleti termékek általában gyengébb minőségűek. Ezért kellene megváltoztatni a hazai paprika piaci pozicionálását, azaz erős marketinggel tudatosítani a felhasználókban, hogy a mi fűszerpaprikánk valóban kiváló minőséget jelent. Ehhez akár új eredetvédelmi szabályozást, saját termékfeldolgozást és értékesítést kellene bevezetni amellett, hogy modern termesztési fogásokra is szükség lenne. Mindez elképzelhetetlen összefogás nélkül.

 

Ezek is érdekelhetnek