Jól halad a betakarítás

A napraforgóval szinte már mindenhol végeztek a termelők, most a kukorica betakarítása tart, illetve az őszi vetés és talaj-előkészítés a fő munka. Az eredmény vegyes: van, ahol nagyon jók a hozamok, máshol a vártnál kisebb a termés.

Házunk tája2023. 10. 25. szerda2023. 10. 25.
Jól halad a betakarítás

Ebben az évben a gazdák 676 ezer hektáron termeltek napraforgót, és lényegében végeztek is a betakarítással. Az átlagos hektáronkénti hozam elérte a 3 tonnát, ami jónak mondható. Akadt vármegye, ahol a 4 tonnát is elérték, míg máshol csak 2,7-et. Az országban 2 millió tonna napraforgó termett. Az ár a múlt héten még 120 ezer forint felett volt, de nincs igazi vevő. (Lapunk munkatársa a dél-alföldi területeken több olyan nagy gabonatárolót is látott, ahol hegyekben állt – szinte szó szerint – a napraforgó a szabad ég alatt! Az egyik helyen közölték velünk, hogy 1700 tonnányi olajos magot kénytelenek a betonon tárolni, mert a silók, síkmagtárak még tele vannak búzával, tavalyi gabonával stb.)

A kukorica hektáronkénti termésátlaga az idén 5–9 tonna között mozog, egészében véve 5,3-5,5 millió tonnás termésre számíthat az ország. Azért ennyi, mert csak 750 ezer hektáron vetettek és arattak kukoricát. (A tavalyi aszály leginkább e növényt viselte meg, ezért a gazdák ódzkodtak többet vetni.) Míg néhány hete a Nyugat-Dunántúlon hektáronként 8,7 tonnás termésátlaggal indult az aratás, a Dél-Alföldön ez az érték 5,8 tonna. Az ár nyomott, alig 50-60 ezer forintot ajánlanak a tengeri tonnájáért.

A szója az egyik idei sikernövény: a termés országos átlagban 3 tonna, csaknem 60 ezer hektáron termeltük. Az ára tonnánként 150 ezer forint körüli, ami nyereséget hoz. Sok gazdálkodó tervezi, hogy jövőre többet vet, illetve elkezdi termeszteni a szóját. (Amihez még külön támogatás is jár.)

 

Ezek is érdekelhetnek