A meszelés nem csak fagyvédelem

Úgy negyven-ötven éve a kiskertekben még elterjedtnek számított a fatörzsek meszelése, ami manapság ismét divatba jöhet.

Házunk tája2023. 11. 22. szerda2023. 11. 22.

Régen azért meszelték leginkább a fatörzseket, hogy fertőtlenítsék a megtelepedett kártevőktől, kórokozóktól. Kiderült, hogy ez kisebb eredményt hoz, mint az őszi-­téli lemosó permetezés. De en­­nél nagyobb haszna is van a fehér színnek: visszaveri a napsugarat, így télen a fehér felület kevésbé melegszik fel, mint a szürkés, barnás. A telente gyakorta előforduló hajnalra fagyos, nappal fagypont feletti hőmérséklet idején a fák törzse a hőtágulás és összehúzódás miatt könnyen felrepedhet, ezt hi­­vatott megelőzni a meszelés.

Már most is, de a jövőben még jelentősebb lesz a meszelés hosszabb távú hatása. Amennyiben a törzsön kívül a vastagabb vázágakat is lemeszeljük, a fa nagy részének felülete visszaveri a fényt, a meleget, így a növény meghatározó tömege nem melegszik fel a téli napsütésben, ami igaz lesz a tavasz első hónapjában is. Ha a fa lassabban melegszik át, az késlelteti a téli nyugalmi állapot megszűnését, vagyis később „kel életre”. Ez fontos, amikor szinte minden évben azzal bajlódunk, hogy a fáink túl korán borulnak virágba, és a tavaszi fagyok megsemmisítik a virágok többségét. Főként a nyugalmi állapotukat korán elhagyó fajokra igaz, mint a mandula, a kajszi, az őszibarack, de még a meggy és cseresznye is ide tartozik.

Akár egy hetet is nyerhetünk a meszeléssel, ami tavasszal sokat számíthat. S újabb 3-4 napot kaphatunk a rezes permetezéssel, mert a réz késlelteti a növények élettani folyamatait. (Ami igaz nyár végén, ősz elején is: az alma, körte érése szintén kitolódhat.) Amikor majd a rügyek már kicsit kezdenek dagadni, végezzük el a töményebb rezes, kénes szerekkel a lemosózást. Utá­na pedig, ha a virágok már majdnem kibomlottak, ismét permetezhetünk a szokásos hatóanyagokkal a virágokat támadó monília, az őszibarackot károsító, levélfodrosodást okozó tafrina ellen. Mivel az utóbbi években virágzás idején a szilvát és az őszibarackot is támadja a monília, így nemcsak a kajszit, mandulát, majd a meggyet és a cseresznyét kell ellene védeni, ha­nem e másik két csonthéjas gyümölcsfát is.

 

Ezek is érdekelhetnek