Délről támad a pestis

Az utóbbi években itthon sikerült megállítani az afrikai sertéspestis terjedését, sőt, itthon még egyetlen házidisznó sem betegedett meg. Az eddig keletről és délkeletről támadó vírus, most új oldalról támadhat.

Házunk tája2023. 11. 07. kedd2023. 11. 07.
Délről támad a pestis

Hála vadászati, állattenyésztési, állategészségügyi szakembereinknek, és egy kicsit a szerencsének is: eddig Magyarországon csak a vaddisznóállományban terjedt el a sertéspestis. Sőt az utóbbi egy évben az érintett területek nagysága sem bővült, úgy tűnik, sikerült szinten tartani, illetve már csökkenteni is a fertőzött részek méretét. Az országban egyetlenegyszer sem került be a betegség vírusa a sertéstartó gazdaságokba.

Ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a napokban felhívta a figyelmet, hogy Horvátország felől hazánk felé közelít a pestis. Déli szomszédunknál a nyáron alakult ki az első megbetegedés, aztán rohamos terjedésnek indult a vaddisznóállományban és a sertéstelepeken is. Legutóbb már a magyar határral szomszédos Eszék-Baranya megyében igazolták a házisertés-állományokban.

A horvátországi fertőzés azért is jelent nagy veszélyt ránk, mert sok magyar kedvenc nyaralási helyszínéről van szó. Több százezren mennek a tengerpartra, így potenciális hordozói, behurcolói lehetnek a vírusnak. A magyar állategészségügyi hatóság felhívja az utazókat, hogy ne hozzanak Magyarországra sertéseredetű húskészítményeket Horvátországból, még egy szalámis vagy felvágottas szendvicset sem. Ügyelni kell arra is, hogy az élelmiszer-hulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobjuk ki.

 

Ezek is érdekelhetnek