Gyönyörű az év lepkéje

Közelítünk az esztendő végéhez, amikor kiderül, hogy 2024-ben melyik lesz az év hala, emlőse, madara, rovara, fája, kőzete stb. A Ma­­gyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya meglehetősen korán megszavaztatta a lakosságot, s a minap már le is zárta és nyilvánosságra hozta a verseny eredményét, megnevezte az Év lepkéje cím új birtokosát.

Házunk tája2023. 11. 06. hétfő2023. 11. 06.
Gyönyörű az év lepkéje

Az idén, az Év Lepkéje kiválasztásához a szakemberek három gyönyörű lepkét választottak ki, ezekre lehetett voksolni az interneten. Mindhárom faj igen színes, jellegzetes mintázatú és alakú rovar.

A közönséges medvelepke lett 2024 lepkéje. Manapság már nem annyira elterjedt, mint azt a nevéből következtetnénk. Az előző évtizedekben sokkal több volt az egyedeiből, sűrűbben is találkozhattunk vele, visszaszorult az élőhelye. Egykor lakott területeken is élt, mostanában az építkezések térhódítása, valamint a parlagok felszámolása miatt az állománya megkopott. Ennek ellenére egyelőre nem védett.

A másik két versenyző a kis színjátszólepke és a gyakori ablakosmoly volt. A kis színjátszólepkék hímjeinek szárnya megfelelő fényben ritkán látható módon kékesen-lilásan irizál. Főként vizek közelében lehet vele találkozni, lakott területeken is. Védett, természetvédelmi értéke tízezer forint. 

A gyakori ablakosmoly meglehetősen nagytestű, különleges formájú és igen tarka, ezzel nagyon elüt a lakásból ismert ruha- vagy gabonamolyoktól. 

Hazánkban elterjedt, bár a sík vidékeken ritka, élőhelyei a napsütötte lejtők, erdőszélek, cserjések. Nem védett állat.

 

Ezek is érdekelhetnek