Kifogták a rekordert

A minap önmagában is csodálatos hal került a Rác­ke­vei-Duna-ágból az egyik horgász szákjába. A ke­­vesek által ismert compó akadt horogra, méghozzá akkora példány, hogy megdöntötte a korábbi rekordot.

Házunk tája2023. 11. 08. szerda2023. 11. 08.
Kifogták a rekordert

A compó megérdemel néhány mondatot. A laikus számára elsőként a pontyra hasonlít. Az alakját tekintve így igaz, de közelebbről és részletesebben szemlélve már kiderül, hogy apró pikkelyei vannak. Az egész állat szinte egységes színt ölt, a sok pikkely aranyos, sárgás, szürkés-feketés. A teste meglehetősen nyálkás, amiről sokan mondják, hogy gyógyítja más halak sebeit: a sérült hal felkeresi a compót és hozzá dörgölődzik. Ezért a népnyelv doktor- vagy orvoshalnak is nevezi. A színe miatt pedig a cigányhal elnevezés is közismert. A compó abban is eltér a pontytól, hogy lassabban nő, ma elég ritka az ország vizeiben, ezért előnevelt egyedeiből sok tízezret rendszeresen telepítenek. Abban viszont nem különbözik a legtöbbet fogyasztott magyar haltól, hogy legalább olyan finom – ha nem ízesebb – a húsa, mint a pontyé.

De nézzük, mi is történt a Dunán! „Újabb szenzáció a Duna-ági rekordlistán: október 21-én este a Rózsa-szigeten horogra akadt az RSD újkori rekordlistájának legnagyobb compója!” – írta Facebook-oldalán a Ráckevei-Dunaági Horgász Szövetség. Szabó Krisztián horgász ötperces csónakos fárasztás után emelte ki a 3,48 kg súlyú, 48 cm hosszú compót. Mérlegelés és adatrögzítés, hitelesítés után a halat visszaengedték a folyóba.ohgy

 

Ezek is érdekelhetnek