Lassan itt az ideje

Sok lakást díszítenek ezzel a szépséggel a háziasszonyok, érdemes azonban jól megnézni, mit is veszünk. Kis odafigyeléssel magunk is nevelhetjük, akár évekig.

Házunk tája2023. 11. 20. hétfő2023. 11. 20.
Lassan itt az ideje

A mikulásvirág piros, narancsos, de ma már sárga, fehér virágokkal is díszít a méregzöld levelei­vel együtt. A színes részek azonban nem igazi virágok, azok a pirosas levelek tövében látható kicsi, zöldes-sárgás „bogyók”. Nos, ezekre érdemes figyelni vásárláskor. Ha már láthatóan kibomlottak, elnyílottak a virágok, akkor ne vegyük meg. Az ilyen növény csak rövid ideig díszít, a legtöbbször elhullajtja a díszítő leveleit. Ez egyébként természetes folyamat, így történik akkor is, ha nem megfelelő helyen tartjuk.

A mikulásvirág ugyanis nagyon szereti a fényt, de a direkt napsütést nem nagyon tűri. (Utóbbi akkor fontos, ha az átteleltetett növényt nyárra a szabadban helyezzük el.) Sötétebb lakásrészben gyorsan elvirágzik. Akkor is gyorsabbá válik a felkopaszodás, ha nem kap elegendő vizet, vagy éppen túllocsoljuk. Érzékeny a huzatra is, sőt a nagyobb hőingadozást sem szereti. A száraz levegő szintén árt neki. A legjobb olyan helyiségbe tenni, ahol 20 Celsius-fok fölé nem megy télen sem a hőmérséklet. Az ennél melegebb már károsítja a növényt. Enyhén savanyú, tőzeges földben érdemes tartani.

A virágrügy fejlesztése akkor indul meg, amikor hetekig naponta csak 10-12 óra fény éri. Ezért van az, hogy az átteleltetett növény a legtöbbször nem december elején, hanem a tél közepén színesedik be, illetve virágzik. A kertészetek úgy időzítik télre a virágzást, hogy az ősz elejétől mesterségesen csak 10-12 óra fényt engedélyeznek, majd 12-14 órás sötétségben tartják a növényt.

 

Ezek is érdekelhetnek