Megint sokat spóroltunk

Magyarország spórol. Egységesen, mert a lakosság és a gazdasági szereplők is sokat fogtak vissza az energiafelhasználásukból.

Házunk tája2023. 11. 06. hétfő2023. 11. 06.
Megint sokat spóroltunk

Mindez különösen fontos a háborús helyzetek miatt kialakult általános energiahordozói áremelkedések idején.Januártól szeptemberig ebben az évben a tavalyihoz képest szűk 16%-kal csökkent a gázfelhasználás Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a 2022 azonos időszakában elhasznált 6,9 milliárd köbméterhez képest az idén csak 5,8 milliárd fogyott, ami több mint egymilliárdos különbség. A lakosság spórolt a leginkább, 17,4%-kal kevesebbet használtunk el fűtésre, főzésre, me­­leg víz készítésére; az ipar, mezőgazdaság, kereskedelem és más gazdasági ágazatokban érdekelt cé­­gek pedig szűk 15%-kal. Ha az összesített mennyiségre viszonyított spórolást nézzük, a megtakarítás kétharmadáért a gazdaság, egyharmadáért a lakosság a felelős.

Hogy a drasztikusan megdrágult energia már tényleg mindenki zsebére megy, az abból is látszik, hogy az áramot sem használjuk annyira, mint korábban. (Tegyük hozzá, hogy a tavalyi meleg ősz és tél, illetve az idei ősz is nagyban segítette a spórolást.) A statisztikai összesítés szerint 2023 első kilenc hónapjában a felhasznált árammennyiség 2264,4 gigawattórával volt alacsonyabb a 2022-es azonos időszakénál, ami hozzávetőleg 7%-os megtakarítást jelentett.

S hogy miként értük el mindezt? Egyrészt odafigyelünk a dolgainkra: például nem jár feleslegesen a harmadáig pakolt fagyasztó, nem fűtjük a lakásokat 26 Celsius-fokra, a cégek és a lakosság is egyre több energiatakarékos berendezésre cserélte régi, elavult gépeit. Sok család állt át részben vagy egészben a fatüzelésre. Szigeteljük a házainkat, lakásainkat, a gyártóüzemeket, boltokat.

 

Ezek is érdekelhetnek